Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó: Az ENSZ-főtitkár túl migrációpárti

2018. január 31., szerda 16:25

Ha az ENSZ migrációs csomagjának első tervezetében nem lesz elmozdulás pozitív irányba, Magyarország álláspontja felé, elindítják Magyarország kilépési folyamatát a tárgyalássorozatból – ezt Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be szerdán.

Azt is mondta az MTI híre szerint, hogy azt utasítást kapta a kormánytól: ha a csomag első, február 5-én megjelenő tervezete „olyan migrációpárti lesz, mint az alapjául szolgáló deklaráció és ENSZ-főtitkári nyilatkozat”, akkor indítsa el az ország kilépését a tárgyalásokból.

A magyar külügyminiszter szerint a menekültügyről szóló New York-i deklaráció és a főtitkári nyilatkozat alapállása ellentétes Magyarország álláspontjával és érdekeivel, mert azok a migrációt jó és megállíthatatlan jelenségként írják le. Magyarország szerint viszont a migráció nem pozitív folyamat és nem megállíthatatlan, hanem komoly biztonsági kockázatokat jelent és megállítható

A 2016-ban elfogadott deklaráció alapján kellene kormányközi tárgyalássorozatnak kezdődnie februárban, és az év végén kellene elfogadni a csomagot. Szijjártó szerint azonban „még meg sem indult a tárgyalás, a főtitkár máris kihirdette eredményt.”

Szijjártó Péter az ENSZ főtitkárában is megtalálta Soros ügynökét, nem meglepő módon. Egy, a Soros-tervre vonatkozó kérdésre azt mondta: „van egy ilyen világos koncepció, és az ENSZ-főtitkárnak a napokban tett nyilatkozatával összevetve látszik a párhuzam”.

Egy másik felvetésre, miszerint ha Magyarország kilép a tárgyalásokból, azzal nem vehet részt majd a szavazáson sem, elismerte: ha egy ország kilép a tárgyalássorozatból, annak minden eleméből kilép.

Rovatok