Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálják a miniszteri biztossá vált fideszes képviselő összeférhetetlenségét

2018. február 1., csütörtök 13:59

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket egy érdekességre. Az Északhírnök.com egyik kommentelője azt írta:

Az megvan, hogy Csiba összeférhetetlen? Mivel miniszteri biztos lett belőle (államtitkár helyettesi rangban) április 1-én, majd ezt október 1-től meghosszabbították, így az önkormányzati törvény szerint le kellett volna mondania a megyei közgyűlési tagságáról. Ez azért érdekes, mert ha összeférhetetlen volt, akkor nem biztos, hogy törvényesen ült a bizottságban, így nem biztos, hogy a TOP-os pályázatok elbírálása törvényes. Nem sokat kockáztatott csak Borsod megye 93 milliárd forintját...

De miről is van szó?

A fideszes Csiba Gábort, egykori Borsod megyei kórházvezetőt Pintér Sándor belügyminiszter miniszteri biztossá nevezte ki tavaly, 2017 áprilisában, majd 2018. március 31-ig meghosszabbította a kinevezését. Ezzel Csiba a Belügyminisztérium miniszteri biztosaként lett felelős a büntetés-végrehajtási egészségügyi központ kialakításáért és felügyeletéért.  

Csiba Gábor tehát miniszteri biztos, ám ezzel párhuzamosan a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés tagja jelenleg is.

Miniszteri biztos hogy lehet önkormányzati képviselő?

A két tisztség azonban a hatályos önkormányzati törvény (Mötv.) szerint párhuzamosan nem végezhető, Csibának tehát 2017 áprilisi kinevezésével le kellett volna mondania közgyűlési tagságáról, ő azonban ezt nem tette meg.

Az önkormányzati törvény úgy fogalmaz: "az önkormányzati képviselő (...) nem lehet országgyűlési képviselő, valamint aki olyan tisztséget tölt be, olyan feladatot lát el, amelyre kinevezését, megbízatását az Országgyűléstől, köztársasági elnöktől, Kormánytól, Kormány tagjától vagy az Országgyűlés, Kormány alárendeltségébe tartozó szervtől (vezetőjétől) kapta".

A törvény kivételt tesz, ha például az érintett képviselő "egészségügyi intézmény főigazgatója, gazdasági vezetője, orvos, egészségügyi dolgozó", ám Csiba esetében a miniszteri biztosi poszt aligha esik ebbe a kategóriába.

Csiba nem tudott róla. A főjegyző sem. Kivizsgálja

Telefonon értük el Csibát, aki a kérdésre, miszerint tisztában van-e vele, hogy a két viselt tisztsége kizárja egymást, azt mondta:

"Nekem nincs tudomásom az összeférhetetlenségről".

Amikor elmondtuk Csibának, hogy az önkormányzati törvény kimondja az összeférhetetlenséget, akkor Csiba azt mondta: "Még egyszer mondom, hogy nekem nincs erről tudomásom. Majd megnézem az önkormányzati törvényt".

Megkerestük a Borsod megyei közgyűlés főjegyzőjét, Kovács Jánost, aki az Indexnek azt mondta, Csiba most jelezte neki, hogy megkerestük ezzel a kérdéssel, és maga is kérte, hogy vizsgálja meg az ügyet.

"Tekintettel arra, hogy hivatalosan ekkor értesültem az összeférhetetlenség fennállásának lehetőségéről, és

az eset jogszabályi és gyakorlati alkalmazási megítélése nem teljesen egyértelmű, szíves türelmét kérem a vizsgálat lefolytatásáig, álláspontom kialakításáig,

amelyről természetesen tájékoztatom" - írta a főjegyző. 

Csiba Gáborról 2017 márciusában írtunk egy hosszabb cikket. 2017 elején mentették fel Csiba Gábort a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház főigazgatói posztjáról. A menesztett főigazgató hiába lépdelt a békemenet első sorában annak idején, eltávolították a miskolci Fideszből, és bár egy felfüggesztést már túlélt, a milliárdos korrupciógyanú és a sorozatos botrányok után végleg mennie kell a megyei kórház éléről. Persze végül nem lefelé bukott: kinevezték miniszteri biztossá.

Ahogy akkor írtuk, információink szerint Csiba távozásának hátterében egy milliárdos csalás gyanúja állhat. A korábban a miskolci Fideszben és KDNP-ben is politizáló kórházigazgatót évekkel ezelőtt jelentették fel, miután 2007-ben egy panamai hátterű, fával és építőanyagokkal foglalkozó cég jelentős megbízást kapott az észak-magyarországi régió rákbetegeit ellátó kórház onkológiai osztályától.

Az ügy lényege, hogy a kórház és a Medcenter Kft. 2007-ben 2021-ig tartó szerződéseket kötött a megyei kórház onkológiai osztályának fejlesztéséről és bizonyos részeinek üzemeltetéséről. A kétmilliárdos keretösszeg helyett tizenöt év alatt a város valójában a háromszorosát fogja kifizetni a cégnek, amelynek ügyvezetője „másodállásban” tanyagondnok Hosszúpályiban. A projekt kritikusai szerint felmerül, hogy a cég irányítója valójában stróman – írta korábban a Hvg.hu

A Medcenter Kft. és a kórház ügyében a feljelentés idején a Kórházszövetség is kapott egy paksamétát az állítólag milliárdos károkat okozó korrupciógyanús ügyről, amit úgy tudunk, hogy a felbontatlanul továbbítottak az egészségügyért felelős államtitkárságnak, mondván, „nekik ehhez semmi közük” – mondta az Indexnek a Kórházszövetség egyik akkoriban aktív tagja.

A korrupciógyanús történet mellett Csibának volt más kellemetlen ügye is. 2013-ben a miskolci kórházban bekövetkezett tömeges csecsemőhalálok miatt egyszer már felfüggesztették, de miután a vizsgálat úgy találta, hogy nem terheli felelősség, visszakapta a pozícióját.

(Borítókép:  Csiba Gábor beszédet mond a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Csillagpont épületének avatási ünnepségén 2014. április 2-án. - f otó: Vajda János)

Rovatok