Index Vakbarát Hírportál

A kórházaknak heti két jó hírt kell magukról küldeniük a kormány felé

2018. február 3., szombat 09:57

Egy új rendelkezés miatt a kórházak vezetőinek minden héten be kell számolniuk a fenntartó felé, hogy milyen jó hírek jelentek meg intézményükről a médiában – állítja a Népszava. A baloldali ellenzéki lap úgy tudja, hogy a kórházigazgatóknak hetente két róluk szóló, a médiában megjelent pozitív hírt kell küldeniük a „központba”, hogy így ellensúlyozzák az egészségügyi ellátás súlyos problémáiról szóló cikkeket. A lap ugyanakkor csak névtelen forrásokra, megerősítésekre hivatkozik, névvel egyetlen intézményvezető sem állítja, hogy valóban jelenteni kell a minisztériumnak.

A Népszava úgy tudja, ez nem az egészségügyi szakkormányzat ötlete volt, ott nem is tudják, mi a pontos sorsa a pozitív hírek gyűjtésének. A cikkből nem világos, hogy akkor Rogán propagandaminisztériuma lenne-e esetleg az ötletadó, de a Népszava szerint a Nézőpont csoporthoz tartozó Médianézőt bízta meg a kórházáról szóló hírek gyűjtésével.

A Népszava által felhívott intézményvezetők elismerték, hogy van ilyen feladat, de nyilatkozni egyikük sem akart – írja a lap.

Az elmúlt időszakban ismét egymás után jöttek hírek súlyos problémákról az egészségügyi ellátásban, a sürgősségi betegellátás kaotikus viszonyaitól a több éves várólistákon át és a mentők munkakörülményeiig. Egy európai felmérés szerint a magyar egészségügy (betegjogok-és információs rendszerek, a kezelésekhez történő hozzáférés, a kezelések eredményei, a szolgáltatások köre és elérhetősége, a megelőzés és a gyógyszer-ellátás tekintetében) 35-ből mindössze a 29-30. helyen áll.

Megkérdeztük az Emmitől, hogy valóban gyűjtik-e a pozitív cikkeket, és tényleg két jó hír-e a heti kvóta, ha válaszolnak frissítjük a cikket. Amennyiben Ön az egészségügyben dolgozik, és meg tudja erősíteni a hírt, írjon nekünk.

Frissítés: a cikk megjelenése után fél nappal közleményben reagált az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), amely szerint semmilyen utasítás nincs érvényben arra vonatkozóan, hogy heti két pozitív hírt kell a kórházaknak a médiában közölnie. A központ szombati, MTI-hez eljuttatott reagálásában azt írják, nincs ilyen utasítás, ugyanakkor minden, az egészségügyi ellátás területén keletkező fejlesztést és eredményt örömmel osztanak meg a lakossággal. Hozzátették, hogy a Népszava "az egészségügyben dolgozók valós eredményeit támadja nemtelenül". "Láthatóan a kampányban a Népszava bármilyen álhírt és hazugságot képes leírni".

Rovatok