Index Vakbarát Hírportál

Sikkasztás, csalás miatt házi őrizetbe került Habony korábbi ügyvédje

2018. február 8., csütörtök 16:42 | aznap frissítve

Sikkasztás, csalás és ügyvédi visszaélés gyanúja miatt házi őrizetbe került Busch Béla, a Magyar Köztársaság lovagkeresztjével is kitüntetett, neves ügyvéd, aki a sajtóban Habony Árpád korábbi ügyvédjeként ismert – írja a Hvg.hu. Az őrizetet 30 napra rendelték el. A házát csak engedéllyel hagyhatja el, elektromos nyomkövetővel figyelik.

Buscht először őrizetbe vették kedden, de ezt szerdára megszüntették, így bilincs és rendőri kíséret nélkül érkezhetett a tárgyalására. Az ELTE jogi karának korábbi tanszékvezetője 10 millió forint ügyvédi letéttel nem tudott elszámolni, valamint a gyanús szerint 530 millió forintos kárt okozott (amiből már 36 milliót megtérített). Busch a vallomásában nem ismerte el bűnösségét.

A jogásznak egy korábbi büntetőügye is folyamatban van. Abban Oszter Sándor színésszel együtt vádolják befolyással üzérkedéssel. A vád szerint a Kossuth-díjas színművész és az ügyvédek, köztük Busch egy költségvetési csalás miatt Szlovákiában őrizetbe vett, szállítmányozásban érdekelt vállalkozót vezették meg, azzal, hogy elhitették vele, ha fizet, elérik, hogy megszüntessék a vele szemben költségvetési csalás miatt indult eljárást. De az ügyészség szerint nemcsak ígértek, hanem a hatásosság kedvéért hosszú börtönéveket és teljes vagyonelkobzást is vizionáltak. Így másfél-két év alatt 5–10 millió forintos részletekben összesen mintegy 50 millió forintot sikerülhetett kicsalniuk, írja a Hvg.hu.

Habony védője

Amikor a Magyar Narancs arról írt, hogy 2006 novemberében Habony Árpád tanácsadó majdnem elgázolt két gyalogost, majd a kocsijából kiszállva bántalmazott is, Busch volt az, aki képviselte Habonyt a rágalmazás miatt indított perben. Busch hasonló eljárásokat ígért minden médiumnak, amely ismerteti Habony garázdasági ügyét. Az ügyvéd értelmezése szerint a Habony által elkövetett cselekményről és annak bíróság által megállapított jogkövetkezményeiről egyáltalán nem lehet a sajtóban beszámolni, mert e tények különleges személyes adatnak minősülnek.

Busch korábban több nagy állami ügyön is dolgozott: ő képviselte például a globexes Vellai Györgyikét, és az Állami Autópálya-kezelő jogi képviselőjeként feltűnt a KH-brókerügyben is.

Rovatok