Index Vakbarát Hírportál

Áderben reménykedik Geréb

2018. február 9., péntek 14:42

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyásznak március 6-án kell megkezdenie kétéves fogházbüntetését. Geréb az értesítés kézbevétele után beadta az illetékes hatósághoz a büntetés végrehajtásának elhalasztása iránti kérelmét, melyben azt kéri: a kegyelmi kérvényének elbírálásáig ne kelljen bevonulnia, írja a 444.hu.

A szülésznő sajtósa szerint a kegyelmi kérvényt Áder János köztársasági elnök és Trócsányi László igazságügyi miniszter fogja elbírálni. “Az ő belátásukon múlik, hogy a szülés szabadságáért és a nők önrendelkezési jogáért elhivatottan kiálló orvosnőnek meg kell-e kezdenie szabadságvesztését a büntetés-végrehajtás rendszerében, vagy mentesül az ítélet alól” - írták a lapnak.

A Fővárosi Ítélőtábla január elején Geréb Ágnest két év szabadságvesztésre ítélte és tíz évre eltiltotta hivatásától. Az ítélet jogerős, fellebbezésnek nincs helye. Két nagyon régóta húzódó, tragikus kimenetelű otthon szülés ügyében hozott döntést az Ítélőtábla. 

Az ítélet középpontjában az alábbi  két otthon szülés áll, amelyeknél Geréb Ágnes volt az orvos:

A Fővárosi Ítélőtábla egyszer, 2012. február 10-én már jogerősen elítélte ebben a két ügyben Geréb Ágnest foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés, valamint foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés miatt.

A 2012-es ítélettel Geréb már megkapta a mostani ítéletet: akkor is két év fogházbüntetést kapott, és tíz évre eltiltották a  szülész-nőgyógyász-orvosi, valamint szülésznői foglalkozás gyakorlásától. Közel három hónapot előzetesben töltött, majd házi őrizetben, később pedig lakhelyelhagyási tilalommal élt.

Rovatok