Index Vakbarát Hírportál

Feloszlatta magát a záhonyi képviselő-testület

2018. február 9., péntek 14:46

Kedves Záhonyiak! Ismerősök, Barátok! A mai napon egy korszak véget ért és lehetősége nyílik a városnak új városvezetést választani. Reményeim szerint végre elindulhat a felemelkedés útján ez a jobb sorsra érdemes település. 2018. február 7.-én a záhonyi képviselő-testület 5 igen és 1 nem szavazattal kimondta a képviselő-testület feloszlását

írta ki Facebook-falára Helmeczi László, Záhony független polgármestere. Az ügy közvetlen előzménye egy 250 milliós pályázat, aminek aláírását már csak tüntetések árán lehetett keresztülverni a polgármestert nem igazán támogató képviselő-testületi többségen. De a konfliktus korábbra vezet vissza.

Helmeczi 2014 óta polgármester, akkor 50 szavazattal ütötte ki a korábbi fideszes polgármestert, Háda Imrét. A képviselő-testület azonban nem igazán változott: egy embert leszámítva a másik 5 képviselő, akik nagyjából egy frakciót alkotnak, az előző polgármestert támogató emberekből áll. Papíron mindenki független képviselő, egyikük úgy, hogy 2010-ben még fideszesként indult, és jutott be a testületbe.

Helmeczi megválasztása után aztán első körben lementek a szokásos támadások: vagyonosodási vizsgálatot végeztek, majd összeférhetetlenség miatt is feljelentették, majd amikor ezek tisztázódtak a munka egyszerűen csak attól volt nehéz számára, hogy a fontos döntéseket nem, vagy alig tudta keresztülvinni az őt nem támogató képviselő-testületi ötösfogaton. Ez végül most egy elnyert 250 milliós EFOP-os támogatásnál csúcsosodott ki.

December elején a város elnyert egy 250 milliós támogatást egy EFOP-os pályázattal. Záhony négy másik településsel indult konzorciumban, az Emmi rá is bólintott a Humán szolgáltatások fejlesztésére beadott pályázatra. Az összeg lehívásához már csak alá kellett volna írni a támogatási szerződést. Ehhez pedig a képviselő-testület felhatalmazása kell. 

Na, ezt, mint a polgármester posztjából kiderül másfél hónapig próbálta elérni a testületnél, hat alkalommal vitte a testület elé, hogy döntsenek erről, de nem sikerült eredményt elérni. De olyasmik miatt, hogy egészen konkrétan nem mentek el az ülésre, ami így határozatképtelen volt. Ezt addig blokkolta a testület, hogy végül egy határidőből ki is csúsztak. A posztban a polgármester hozzáteszi, az országosan közel száz konzorciummal elnyert támogatásnál egyetlen egy képviselő-testület sem feküdt keresztbe.

Az egyik, a projekt végső elfogadását akadályozó képviselő egy posztban írt arról, mi a problémájuk. Ebben többek között azt kifogásolták, hogy "az indikátorok (kötelezően teljesítendő vállalások) nehezen teljesíthetők, és elsősorban nem a záhonyi közösséget szolgálják", illetve pontokba szedték, hogy miért tartanak a pályázattól. Kifogásolják, hogy míg a "projekt elemei 60 %-ban a társtelepülések hátrányos helyzetű lakosságára épülnek", addig a "projekt összköltségének a 72,6 %-a Záhonyra van terhelve, melyért városunknak kell garanciát vállalnia". A kifogások között az is szerepelt, hogy Záhonyban kevés a hátrányos helyzetű család szerintük, miközben a pályázat egyik sarkalatos része, hogy ezek közül az emberek közül "200 főt kell valamilyen képzésben részesíteni, beiskolázni tanfolyamokra".

A testület végül csak azután volt hajlandó megszavazni a pályázatot, hogy félezren aláírtak a városban egy petíciót, ami a testület feloszlatását követelte, illetve konkrétan tüntetést szerveztek a polgármester mellett állók a hivatal elé. Ezután a pályázat kiírója elfogadta a határidő módosítását, és befogadta az első határidőn túli hiánypótlást.  És végül február 7-én, miután újra bevitte napirendi pontként a testület feloszlatását a polgármester, megtámogatva az 500 aláírással, a testület megszavazta azt.

A helyi választási bizottság február 13-án, kedden ül össze, hogy kitűzze a választás napját, ami várhatóan már az áprilisi országos választások után, május elején, közepén lesz. Úgy tudjuk, nem minden képviselő indul újra, viszont az előző, fideszes polgármester újra nekifut majd.

(Borítókép: Testületi ülés Záhonyban, balra Helmeczi László 2018. február 7-én. Fotó: Dr. Tilki Attila / Facebook)

Rovatok