Index Vakbarát Hírportál

Egészségügy, korrupció, szegénység: emiatt aggódnak a magyarok

2018. február 13., kedd 10:50 | aznap frissítve

Magyarországon a lakosság leginkább az egészségügy helyzete miatt aggódik, az ország másik legégetőbb problémájának ezen kívül a szegénységet, társadalmi egyenlőtlenséget és a korrupciót említették a legtöbben. A kormánypropaganda által sulykolt  terrorizmus mindössze a magyarok 3 százalékát zavarja, és a bevándorlás ellenőrzésének kérdése is csak 11 százalékot tölt el szorongással, írja a 444.hu az Ipsos MORI nemzetközi felmérésének eredményeit ismertetve. 

Az Ipsos MORI Társadalomkutatási Intézet rendszeresen vizsgálja, hogy mi aggasztja legjobban az embereket a világ országaiban. A megkérdezetteknek azt a három legjellemzőbb veszélyforrást, szorongástényezőt kell kiválasztaniuk, amely szerintük hazájukban a legtöbb aggodalomra ad okot.

Idén januárban 27 országot vizsgáltak. Mint kiderült: a legtöbb országban az emberek úgy érzik, rossz irányba mennek a dolgok. A magyarok szokás szerint különösen borúlátóak voltak: Brazília, Mexikó és Olaszország után mi vagyunk a negyedikek az összesített szorongásrangsorban.

Magyarországon a következő három tényező miatt aggódnak leginkább:

  1. A megkérdezettek 72 százaléka az egészségügy helyzetét tartja a legfőbb problémának. A globális világrangsorban ezt csak a megkérdezettek 24 százaléka említette meg a három legfontosabb aggodalom között.
  2. A második helyen nálunk a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség szerepel: 56 százaléknyian mondták azt, hogy ez komoly aggodalomra ad okot Magyarországon.
  3. Szintén 56 százalék említette a legfontosabb problémák között a pénzügyi/politikai korrupciót. Ez nemcsak nálunk probléma: az összesített globális rangsorban ez a szorongástényező áll a 2. helyen. A korrupció leginkább a Dél-Afrikában élőknek probléma, a sorban ezután Malajzia, Peru, majd Magyarország következik.

Világszerte a legnagyobb szorongástényező a munkanélküliség, ebben Magyarországon jobb a helyzet, mivel most éppen inkább munkaerőhiány van nálunk.

A terrorizmust Magyarországon csak az emberek 3 százaléka érzi fenyegető veszélynek (Franciaországban 38 százalék, Törökországban 47 százalék, Izraelben 48 százalék). A bevándorlás ellenőrzésének kérdését kicsit többen, 11 százaléknyian nevezték fontos problémának Magyarországon, de ez így sem fért be a legégetőbb magyar problémák közé, bármennyire is erről szól a kormányzati propaganda.  

A felmérés részletes adatai itt láthatók.  

Rovatok