Index Vakbarát Hírportál

Nem létező diákok után járó támogatásból vettek luxuskocsikat a tánctanárok

2018. február 15., csütörtök 09:36

Bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással vádolja az ügyész azt a 16 pedagógust, aki két tánciskola több mint 800 nem létező diákja után az évek alatt 61 millió forint állami támogatást vettek fel jogtalanul.

A táncművészeti múlttal rendelkező nyíregyházi házaspár 2008-ban alapított egy kft.-t, ami létrehozott két alapfokú táncművészeti iskolát a megyében. Az ilyen iskolák az alapítójuktól és az államtól kapott normatív pénzügyi támogatásból működnek. Az állami támogatás akkor jár, ha a diákok valóban részt vesznek egész évben az oktatásban, tanügyi nyilvántartásaikat pedig megfelelően vezetik.

2011 és 2013 között a vádlottak és a két iskola igazgatója a tényleges oktatásban részesülő diákokon túl további 800 tanulóra is igényeltek támogatást, akik egyébként nem is jártak egyáltalán a tánciskolába, vagy legfeljebb 1-2 hónapig szalagavató táncot tanultak. Az igazgatók és a tanárok az ilyen, ténylegesen nem tanuló diákok után is vezették az osztálynaplót és az egyéb nyilvántartásokat. Ezekben azt tüntették fel, hogy a diákok a tanórákon jelen voltak, és le is osztályozták őket.

A nem létező diákok után az iskolákat alapító házaspár 61 millió forint állami támogatást kapott jogtalanul, amit részben készpénzben felvettek, részben luxus terepjárók lízingelésére fordították. A házaspár a teljes összegért felel a vádirat szerint, míg a pedagógusok azon diákokra járó támogatásért, akiknek az iskolába járását valótlanul leigazolták.

A nyomozás során ingatlanokat zároltak, így van esély az okozott vagyoni hátrány megtérülésére.

Az alapítókra és az egyik igazgatóra az ügyész végrehajtandó börtönbüntetést és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, míg a többi pedagógus esetében felfüggesztett börtönbüntetést, illetve pénzbüntetést. Az ügyész azt is kérte, hogy a bíróság tiltsa el a vádlottakat a pedagógus foglalkozástól.

Rovatok