Index Vakbarát Hírportál

Hogy lehet fenyegető jelenség, ha beszélgetni akarunk a minket érintő kérdésekről?

2018. február 23., péntek 17:56 | aznap frissítve

Több ezren, többségében középiskolás korú diákok vonultak a Deákról a Parlamenthez, hogy egy minőségibb oktatásért tüntessenek. A Kossuth téren több beszéd is elhangzott. A szervezők bejelentették a következő tüntetésüket is: március 15-én délután az Operaházhoz várnak mindenkit. Előtte pedig március 12-én három ellenzéki miniszterelnök-jelölttel ülnek le nyilvános vitában megbeszélni az oktatás kérdéseit. "Hogy lehet fenyegető jelenség, ha beszélgetni akarunk a minket érintő kérdésekről?" - tette fel a kérdést az egyik felszólaló. Olvassa el, miket mondtak még!

A cikk elején a Kossuth téri beszédeket, a második felében az addig történteket találják.

Tóth Laura Szekszárdról arról beszélt, ha a diák azt mondja, hogy nem megfelelő a tananyag, azt mondják, nem is akarja megtanulni. És a diákparlament is azt kapja a fejéhez, hogy nem akarnak tanulni, ezért hosszan sorolta, milyen ötletük, előterjesztésük volt az oktatással kapcsolatban, ami cáfolja mindezeket. Többek között azzal, hogy kevesebb testnevelést, több nyelvórát szeretnének. Egy másik felszólaló fiatal lány hosszan sorolta, mit várnak el egy diáktól, majd azt mondta, a diákok azt várják el hogy meghallgassák őket, a jelenlegi rendszer pedig egyáltalán nem kíváncsi a véleményükre.

A ceremóniamester elmondta, hogy a politika mindent megpróbált kitalálni, hogy lejárassák őket, a tüntetőket. Kitalálták, hogy csak a választás miatt tüntetnek, de hozzátette, nevetséges, jövőre önkormányzati választások lesznek, ezek szerint két évig semmi másról nem lehet beszélni?

Mindenkinek a bérencének bekamuztak már minket, tényleg már a kanadai ördögig mindenkit beképzeltek mögénk, csak azért, hogy ne keljen érdemben reagálni a pontjainkra

- "Szeretném elmondani, hogy mögöttünk egyetlen egy tömeg áll, és az ti vagytok" - mondta.

Arról is beszélt, hogy Balog Zoltán válaszra sem méltatta őket (legutóbbi tüntetésükön egy 12 pontos követelést fogalmaztak meg), ahogy Orbán Viktor sem, de azért, tette hozzá, itt a tömegben sok olyan ember van, aki április 8-án már élhet a szavazati jogával. Azt nem fogja megmondani, kire szavazzanak, de a nem szavazás nem megoldás szerinte.

Majd miután lejátszották Petőfi Dicsőséges nagyurak című versét Mácsai előadásában Balla István tanár beszélt arról, hogy az oktatási rendszer rohad, nem követi a világ változásait, és addig kell vitatkozni e megfelelő oktatásról, míg nem történik valami. Jelenleg elvesszük a gyerekeinktől az időt az önismeretük kifejlesztésétől (...) követelnünk kell, hogy az új hangok és ötletek meghallgattassanak, mondta.

Az egyik szervező elmondta, miután Balog Zoltán nem adott érdemi választ a 12 pontra, Orbán pedig nem vállalt nyilvános vitát a diákokkal, úgy döntöttek, hogy nyilvános vitára hívják az összes parlamenti frakció miniszterelnök-jelöltjét. A 4 frakcióból 3 fogja képviseltetni magát a vitán: Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Vona Gábor.

Hiszünk abban, hogy egy normális ország, egy jól működő demokrácia a nyilvános vita helyét biztosítja

- "Sajnáljuk, hogy a miniszterelnök úr nem fogadata el a meghívást, ugyanakkor március 12-én hétfőn az említett résztvevők egy nyilvános vitán fognak az oktatási rendszerről beszélni a független diák parlament által feltett kérdésekre válaszolni" - mondta.

A következő felszólaló, Bendegúz arról beszélt a tüntetőkhöz, hogy "lehet, hogy most féltek, de nem kell, mert azt a részt már rég elhagytuk".

Ők ezerszer jobban félnek tőlünk, mint amennyire mi valaha is fogunk tőlük

- mondta és hozzátette, "innen üzenném Lázár János elvtársnak, hogy még mindig nem szálltunk be a kampányba csak megtesszük azt, amit nekik kellett volna: tudatos állampolgár nevelése". És ő is elmondta, a szavazati joggal élni kell.

Majd jött Kálló Dániel, a Független Diákparlament egyik szóvivője, aki arról beszélt, hogy itt most verseny van, "verseny a jövőnkért, és erre most rossz módszerekkel készülünk". Szerinte mennyiséget növeltek az oktatásban a minőség javítása helyett, aminek túlterheltség lett a vége. Érzelmileg és fizikailag is leamortizálja a diákokat, és egyáltalán nem hatékony a jelenlegi oktatási rendszer.

Kálló szerint azok az országok fejlődtek igazán, amelyek befektettek az oktatásba. Vagy olajat találtak, de azt nem nagyon látni Magyarországon.

Kész megoldásokat magolni a múlt és a jelen problémáira, öngyilkosság

- mondta Kálló, aki szerint a problémamegoldás és a kreativitás az, ami képessé teszi a fiatalokat az új kihívásokkal való megbirkózásra. Miközben a jelenlegi rendszer rombolja a kreativitást.

Kiirtják a vitakultúrát a gyerekekből és ezzel a társadalomból is.

Kálló szerint egy ellentétes vélemény most támadásnak minősül, jelenleg akinek más a véleménye, azt nem meggyőzni, hanem legyőzni akarják. "Vita helyett leckéztetésben részesülünk" - mondta Kálló, aki egészen konkrétan találkozott is a dologgal, amikor az EchoTv riportere félelmetes mélységben próbálta megalázni a stúdióban.

"Hogy lehet fenyegető jelenség, ha beszélgetni akarunk a minket érintő kérdésekről?"

- tette fel Kálló a kérdést, majd azt mondta, "nem kell egyetértenünk mindenben, nem kell ugyanarra a pártra szavazni", itt pártok feletti dologról van szó, "a jövőnkről", mondta.

Bejelentették, hogy Diák vagyok címmel indítottak új mozgalmat, aminek Facebook-oldalát ajánlották a résztvevőknek. Majd bejelentették a következő tüntetést is:

Március 15-én, délután 17:00-re az Operaházhoz várnak mindenkit

"Közös megemlékezésre és tüntetésre hívunk titeket, hogy felnőjünk a márciusi ifjak árnyékához, hogy megmutassuk, hogy van a magyar fiatalságnak és diákoknak hangja, és minden támogató szervezetet várunk, akik úgy érzik, hogy a diákok mellé szeretnének állni" - mondta az egyik szervező.

A tüntetés végén elénekelték az Örömódát, majd azt skandálták: "Európa mi vagyunk!"

A tömeg elhagyta a Kossuth teret, kb harminc fiatal az úttesten távozott a Kossuth térről. A rendőrök próbálták felterelni őket a járdára, mert az úton autók is közlekedtek. Ment némi kergetőzés, majd a Vadász utcánál a rendőrük körbefogták őket, és egyesével végigazoltatták ezt a harminc embert. Valószínűleg a szabálysértést fogják felróni nekik, miszerint közúti forgalmat akadályoztak, nem a járdán, hanem az úttesten közlekedtek. 

Ez történt korábban:

A meghirdetett fél hatos gyülekezéskor több százan gyűltek össze, majd végül hatkor már ezres nagyságrendű tömeg indult a Deák térről a Parlament elé, hogy az oktatási rendszer jobbításáért demonstráljanak. A Bajcsy-Zsilinszky úton már többezres tömeg vonult, az út teljes szélességében. A tömegben nagyrészt a középiskolás korú diákok vannak, hiszen a tüntetést eleve középiskolások szervezték. A transzparensekről látható hogy itt van a Pedagógusok Szakszervezet és a Hálózat a Tanszabadságért nevű szervezet is.

A transzparenseken a következők szerepelnek például: "Autonómiát az óvodától az egyetemig", "Orbán nem európai, de Vona sem", illetve az elhíresült Simicska-Himnusz: "Orbán egy geci". De volt "Kifelé a papokkal az iskolákból!" - feliratú, illetve "Balog Zoltán mondjon le!" is.

Az eseményt a Független Diákparlament szervezte, miután a január 19-i, több ezres demonstrációjukon 12 követelést fogalmaztak meg a kormány felé, de nem kaptak rá érdemi választ a követelt január 31-i határidőre. A Facebookon erre a tüntetésre 3,5 ezren jelezték részvételüket, 16 ezren az érdeklődésüket.

A Kossuth tér környéki utcákban sok rendőr várakozott, a Kossuth téren már felállított színpad várja az odaérkező tüntetőket. A diákokat arra kérték, hogy világítsanak a mobiljukkal, hogy "ez egy y-generációs fáklyás menet legyen". A tömegben magyar és uniós zászlók is vannak. A menet elején egy hatalmas uniós zászlót visznek.

A tüntetők több féle jelszót kiabálnak. "Szabad ország, szabad oktatást!", "Mi vagyunk a jövő",  "Az iskola nem laktanya". 

A Független Diákparlament emellett vitát is szervezett márciusra, amelyre meghívták a pártok miniszterelnök-jelöltjeit, köztük Orbán Viktort is. A miniszterelnök nevében Pósán László válaszolt, azt írta, a kormány hosszú ideje egyeztetést folytat a köznevelési kerekasztalon belül a pedagógusokkal és a diákokkal. Szél Bernadett, Karácsony Gergely és Vona Gábor viszont jelezte, hogy ott lesz a vitán. 

A mai tüntetésen, csakúgy, mint a legutóbbin a diákok megfogalmazása szerint "a korszerű, diákközpontú, igazságos oktatási rendszerért" demonstrálnak. A következőket szeretnék elérni:

Borítókép: Ajpek Orsi / Index.

Rovatok