Index Vakbarát Hírportál

Európában nálunk utálják legjobban a migránsokat

2018. március 2., péntek 17:10

A Friedrich Ebert Stiftung német politikai társadalomkutató alapítvány megrendelésére készült tanulmány szerint Magyarországon a legelutasítóbbak a bevándorlókkal a kontinens nagy részén, írja a Qubit. A magyarok majdnem fele (48%) látni sem akar bevándorlókat, miközben a második legelutasítóbb ország, Észtország lakosainak csak 29 százaléka gondolkozik így.

A felmérés abból a szempontból nem okozott meglepetést, hogy az Európai Bizottság által már kilátásba helyezett elmarasztalásban érintett országokban (Csehország, Magyarország) magas az elutasítottság. Azonban ide sorolták korábban Lengyelországot is, ahol mindössze 13%-os elutasítottságot mértek. A Varsói Egyetem kutatásvezetője szerint ez azért lehet, mert nálunk például másfél évvel korábban már elkezdődött a szervezett kormányzati gyűlöletkampány.

A Tárki Társadalomkutató Intézet munkatársa szerint az általános vélekedés a magyaroknál, hogy "vannak romáink, nincs szükségünk migránsokra", illetve az is, hogy "mi közünk van egyáltalán a közel-keleti háborúhoz". A mérés szerint az elutasítottság Svédországban (2%), Norvégiában (3%) és Németországban (7%) a legalacsonyabb.

A felmérésben azt is vizsgálták, hogy milyen szempontok alapján félnek leginkább a bevándorlóktól az országok lakosai. Magyarország az ötből négy kategóriában az élnek van. Foglalkoztatási és kulturális fenyegetésben első, jóléti fenyegetésben második, bűnügyi fenyegetésben pedig negyedik. Egyedül a vallásunkat nem féltjük annyira, legalábbis ebben a középmezőny aljához tartozunk. 

Rovatok