Index Vakbarát Hírportál

Alfölditől retteg a hatalom Zalaegerszegen, civilek sem fogadhatják

2018. március 10., szombat 10:11 | aznap frissítve

Mint a hét elején megírtuk, hatalmi szóval megtiltották Zalaegerszegen, hogy a város önkormányzati intézményének vendége legyen Alföldi Róbert. A művész egy március 22-i talk show-n vett volna részt, a rendezvényre a jegyek 80 százalékát négy nap alatt sikerült eladni, ám a programot a szervezők törölték. Előbb technikai okokra hivatkoztak, majd arra – és Alföldinek is ezt írták –, hogy a városban az 1848-as forradalom 170. évfordulóját ünneplő rendezvény lenne épp aznap.

A városban már ezután a döntés után mindenki tényként kezelte, hogy a döntés politikai okokból (a hódmezővásárhelyi választás másnapján) született, és hogy Vigh László fideszes parlamenti képviselő „szólt le” Balaicz Zoltán (egyébként szintén fideszes) polgármesternek, hogy szó sem lehet ilyen politikai szempontból érzékeny rendezvényről. Holott egyébként az eredeti megállapodás szerint politikáról nem is lett volna szó. Árulkodó, hogy az ezzel kapcsolatos megkeresésünkre Vigh azóta sem reagált.

A zalaegerszegiek azonban elszántak, legalábbis annak gondolták magukat. A döntés után szervezkedni kezdtek, hogy civil rendezvényként megtartsák a programot. „Ha ekkora az igény, szervezzük ezt meg magánkezdeményezésként, magánrendezvényként, csak úgy virtusból, kihívásnak tekintve a feladatot” – írja a Facebookon az egyik kezdeményező, Kocsis Gyula. Találtak helyet, moderátort, megvolt az időpont, Alföldi ingyen elment volna. Megerősítésnek érezték, hogy a városi közgyűlésen a héten a polgármester azt mondta, Zalaegerszegen nincs cenzúra, a város nyitott a kritikus hangokra is.

Ami ezek után történt, arról Alföldi Facebook-jegyzetben számol be, ennek egy részét idézzük:

Ma kaptam egy levelet. Hogy nincs olyan hely Zalaegerszegen, amit bérbe mernének adni, hogy megtartsák az eseményt. Sem szálloda, sem étterem, sem téli kert, sem semmilyen nagyobb helyiség. Mert félnek, mert megfenyegették őket, mert nem merik. Hogy nincs olyan ember Zalaegerszegen, aki moderálná a beszélgetést velem, mert félti a munkáját, mert szóltak neki, hogy jól gondolja meg, hogy akarja-e még a munkáját.

Ez a történet vége. Ezért és csak ezért írom le azt, ami történt. Mert fontos, hogy tudjunk róla.

Hogy igenis létezik ma fenyegetés, és zsarolás és félelem Magyarországon. (...) Nem lehet ma egy civil rendezvényt megszervezni, ha az a kormány vélt érdekeit sérti.

A civil szervező, Kocsis a már említett Facebook-posztjában minderről azt írta: „az addig mindig udvarias vendéglátós középvezető udvariatlanul durva és nyíltan fenyegetőző volt (...) nyíltan kimondva, hogy ebben a kérésben

nem számít, mit mond a városvezető, ő nem tényező, szavai indifferensek, a letiltás magasabb helyről érkezett.

Kocsis megjegyezte azt is, hogy „a felkért beszélgető partnernek volt, aki rosszallását fejezte ki, egyik társunk pedig már állását látta veszélyeztetettnek. ”

Rovatok