Index Vakbarát Hírportál

Magyar Nemzet: Kósa Lajos 4,3 milliárd euró felett rendelkezett. Kósa: Kamu, szélhámosság

2018. március 13., kedd 05:58

Négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró felett rendelkezhetett Kósa Lajos, írja a Magyar Nemzet a birtokába került, 2015-ben készült, állítólagos hiteles közjegyzői okirat szerint.

A lap fényképet is mutat az állítólagos papírról, amely szerint Kósa Lajos 2013. január 28-án kötött szerződést a megbízójával, aki felruházta Kósát, hogy a „megbízó helyett és annak képviseletében a jelzett összegből magyar államkötvényeket vásároljon”, és azokat a „megbízó nevén vezetett befektetési számlán elhelyezze”. A több mint ezerháromszázmilliárd forintnyi összeget az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-nél helyezték el a papír szerint. (Csak hogy a nagyságrendet érzékeltessük, ez közelíti azt az összeget, amely egészségügyre megy a költségvetésből évente.)

A Magyar Nemzet megjegyzi: az Orbán-kormány minisztere eszerint pénzt vehetett fel a számláról, átutalásokat végezhetett és teljes körű számlaügyintézést bonyolíthatott le, egyedül a számla megszüntetésére nem kapott jogosultságot.

A 2015. február 2-án kelt, többször módosított okiratban az áll: az értékpapír-vásárlást szakaszosan és folyamatosan kell „eszközölni”, és annak 2015. április 30-ig meg kell kezdődnie. A dokumentumban a felek a „megbízás tartalmát nem kívánták pontosabban meghatározni”.

A papír Tóth Ádám közjegyzői irodájában készült. A lap nem kereste meg sem Kósa Lajost, sem a közjegyzőt.

Az Index felhívta a közjegyzői irodát. Annyi közölt a telefont felvevő munkatárs, visszakérdezésünkre kétszer is elismételve, hogy:

Köt minket a titoktartás, nem mondhatok semmit.

A Pesti Srácok című, kormányközeli lap ugyanakkor azt írta, hogy hamisítványról van szó.

Kósa Lajos újságírói kérdésre megszólalt az ügyben, az ATV-nek azt mondta, szélhámosság, semmi nem igaz belőle. Nem vett állampapírt, nem kezelt bankszámlát, de "nem vitatkozom ilyen emberekkel". Aztán azt mondja, volt egy titokzatos német hölgy, aki megkereste őt, hogy van pénze, mit csináljon vele. "Akkor találkoztam ezzel az üggyel először, de soha semmi nem valósult meg belőle, szerintem szélhámosság". Aztán ez a párbeszéd következik:

- Tagadja, hogy van ilyen papír?

- Biztos van, én nem láttam mostanában Magyar Nemzetet, de még egyszer mondom, szélhámosság.

Aztán azt mondta, a titokzatos német nőnek az "ügyvédjét ismeri távolról". "Biztos másnál is próbálkozott, másnak is elmondták ezt a történetet", mondta. Kósa azt nem mondja ki, hogy perel, azt mondja, nem foglalkozik szélhámossággal, tudomásul veszi, hogy az ellenzék most jön elő ezzel.

Kósa nyilatkozata után a Magyar Nemzet megmutatta a közjegyzői okiratnak azt a részét is, amin a pecsét és az aláírások vannak. Ha ezek valódiak - ezt Kósa eddig nem cáfolta -, akkor létezik és valós az eredeti Magyar Nemzet cikkben szereplő okirat.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok