Index Vakbarát Hírportál

Feljelentik Semjén Zsoltot a luxusvadászatok miatt

2018. március 14., szerda 18:39

Feljelentést tesz az adóhatósánál Semjén Zsolt svédországi vadászatai miatt a korrupcióellenes Transparency International Magyarország és a K-Monitor tényfeltáró blog - közölte a Magyar Nemzet

A két szervezet azt írja, kormányfő-helyettesként Semjén Zsoltnak nem lett volna szabad, országgyűlési képviselőként pedig kifejezetten tilos volt elfogadnia a 20-25 millió forintos vadászati költségek Farkas József által történő megfizetését. Az Országgyűlésről szóló törvény értelmében ugyanis a „képviselő képviselői megbízatásával összefüggésben nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, ami a mindenkori képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét meghaladja”.

Semjén saját jogszerű jövedelméből nem tudta volna állni a vadászatok költségét, a felajánlott túrák így lekötelező mértékűnek számítottak, ez pedig a közszolgálatban nem fogadható el – írják.

A Transparency szerint a Farkas József érdekeltségébe tartozó vállalkozások 2010 óta több mint 530 millió forintot kitevő, az Európai Unióból származó támogatásban részesültek. A Közbeszerzési Hatóság honlapján elérhető adatbázisból pedig az állapítható meg, hogy a szintén Farkas József érdekeltségébe tartozó Szaktudás Kiadó Ház Zrt. ugyanebben az időszakban huszonnégy darab közbeszerzési pályázaton összesen 2813,9 millió forint összegű állami megrendelést nyert el.

A Transparency International Magyarország azt is kezdeményezte, hogy az adóhatóság mellett az Országgyűlés mentelmi ügyekkel foglalkozó bizottsága is vizsgálja ki Semjén Zsolt vadászati költségtérítési ügyeit.

A miniszterelnök-helyettes 2012 óta több alkalommal is járt Svédországban vadászni, a rénszarvas tetemét szállító helikopter videófelvétele pedig bejárta az egész sajtót. Semjén egy püspökladányi fórumon azt nyilatkozta hobbijáról a HírTV-nek, hogy 

A helyzet az, hogy soha életemben nem volt se alkalmam, se lehetőségem, se módom arra, hogy jegesmedvét ejtsek el. De ha bárki meghívna egy jegesmedvére, az az igazság, azért az inspirálna. Úgyhogy ha el tudják intézni, akkor egyetlen pont lesz, ami hálával fog kötni a Hír TV-hez, ha egy jegesmedve-vadászatot elintéz nekem.

Rovatok