Index Vakbarát Hírportál

Kritikus a vízszint a Balatonnál

2018. március 19., hétfő 14:49

"Maximális kapacitással engedik a Balaton vizét a Sió-csatornába, de a helyzet még így is kritikus, hiszen rekordmagasságú a csatorna vízállása. A tó vízszintje Siófoknál hétfő reggelre 131 centiméterig emelkedett" - írja az Időkép. Hozzáteszik:

"A vízállás 12 éve nem volt ilyen magas."

Az MTI már szombaton azt írta: a következő napokban várható szélsőséges időjárás miatt harmadfokú vízkár-elhárítási készültséget rendeltek el több dél-, és délnyugat balatoni településen március 16-án reggeltől.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása és a Balaton magas vízállása problémát okoz Balatonfenyvesen is, a Balaton egyik legmélyebben fekvő településén. Itt harmadfokú vízkárelhárítási készültséget rendeltek el, de már megteltek a vízelvezető árkok, és van ahol az udvarokba is befolyt a víz. Az ingatlanok egyelőre nincsenek veszélyben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írja, ugyan nem példa nélküli, "hogy március második felében kemény, téli időjárás uralkodjon a Kárpát-medencében, de nem is átlagos. Márpedig 2018-ban ezzel kell megbirkózni. A hideg idő a hét nagyobb részén még kitart, csütörtöktől (amikortól naposabb idő következik) erősödik a nappali felmelegedés, de az éjszakai lehűlés is. Intenzívebb felmelegedés a jövő hétre valószínű."

Azt írják, hogy a tavaszias hét után a hideg levegővel nedves levegő érkezett, és országszerte sok csapadék volt, ami rögtön érezhető károkat is okozott, lásd áramszünet, de problémát fog okozni később is a belvíz például a mezőgazdaságban. „A talaj teljesen telített nedvességgel, a sok csapadék miatt elsősorban az Alföldön tovább nőtt a belvizes területek kiterjedése. A talaj hőmérséklete 5 és 10 cm mélyen jelenleg többnyire 1 és 3 Celsius fok között alakul, míg 20 cm-en 3 és 5 fok között" - írják.

A héten jön némi felmelegedés, és a csapadék is kevesebb lesz, de az olvadó hó miatt a belvízhelyzet inkább csak romlani fog valamivel.

Rovatok