Index Vakbarát Hírportál

Állatkínzásért emeltek vádat egy brutális őstermelő ellen

2018. április 5., csütörtök 10:29

Állatkínzás miatt vádat emeltek egy 63 éves mélykúti férfi ellen, aki 2015 és 2017 között a mélykúti telephelyén és a házában tartott lovakról, kutyákról és juhokról nem gondoskodott, az állatokat nem etette megfelelően, a kutyákat durván bántalmazta, ami miatt az állatok egymást is megtámadták és két ló elpusztult - közölte a Kiskunhalasi Járási Ügyészség.

Az őstermelő foglalkozású vádlottnak Mélykúton volt egy bekerített telephelye, ahol lovakat, juhokat, majd 2016-tól kutyákat is tartott.

A vádlott a lovait hiányos és rossz takarmánnyal látta el, ivóvizükről rendszertelenül gondoskodott, ami miatt a lovak lesoványodtak, majd három állat megbetegedett. A vádlott a beteg lovak gyógykezeléséről sem gondoskodott, két állat elpusztult. A férfi még a lovak tetemeit sem szállíttatta el.

2017. július 30-án lakossági bejelentés alapján egy állatorvos és állatvédők találták meg a lovak tetemeit, valamint a telephelyen 18, míg a vádlott mélykúti házában összesen 29 kutyát is találtak. A vádlott a kutyák gondozását szintén elhanyagolta, tisztán tartásukról, megfelelő élelmezésükről és itatásukról sem gondoskodott. A vádlott az ebeket többször az elhullott tetemekkel etette és a kutyák bolháinak kiirtása érdekében sem tett semmit. Ezen kívül a vádlott több kutyát rövidre kötve tartott, durván bántalmazott. Ezek a körülmények a kutyáknak különös szenvedést okoztak, akár el is pusztulhattak volna.

A vádlott a kutyákat nem különítette el, így azok egymásra, illetve a telepen tartott juhokra támadtak. A vádlott a tanyán tartott 18 juh gondozását is elhanyagolta, a nyírásukról nem gondoskodott, betegségeiket nem kezelte. Az illetékes kormányhivatal a helyszínen talált állatokat elkobozta és állatvédő szervezetek tulajdonába adta, egyúttal a vádlottat az egypatás állatok, a juhok és a kedvtelésből tartott állatok tartásától nyolc évre eltiltotta.

A szabadlábon védekező vádlottat az ügyészség állatkínzással vádolja és börtönbüntetés, valamint közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta vele szemben. Az ügyész indítványozta azt is, hogy a vádlottat az állattartással kapcsolatos foglalkozástól is tiltsa el a bíróság. 

Rovatok