Index Vakbarát Hírportál

Újra előkerült a CEU bécsi terjeszkedése a választások után egy nappal

2018. április 9., hétfő 19:36

Alig pár órával a szavazás lezárása után, körlevélben fordult a CEU vezetősége a hallgatókhoz, amiben azt kérik, hogy április 20-ig küldjék el észrevételeiket, ötleteiket a CEU bécsi szatellit intézményével kapcsolatban, amit majd május elején fognak szélesebb körben megvitatni.  

A day after Orbán's huge win at the #HungaryElections, @ceuhungary sent out this email to students&alumni. Rumours had it for months that CEU is planning an escape route to Vienna, now it's more&more obvious.

Crackdown on George Soros-linked organizations expected to continue. pic.twitter.com/bxSKB7mTEU

— Szabolcs Panyi (@panyiszabolcs) 2018. április 9.

A levél lényege, hogy a CEU vezetősége megtette az első lépéseket, hogy létrehozzák a bécsi szatellit intézményt, amiről már korábban is szó volt. Ennek érdekében a CEU kuratóriuma és elnöksége már alá is írta azt az egyetértési megállapodást Bécs városával, amiről korábban tárgyaltak. Ha minden terv szerint halad, az új intézmény 2019 szeptemberében nyithatja meg kapuit. 

A levélben külön kitérnek arra, hogy akár a Lex CEU idején többször, most is kiemelték, hogy eltökéltek az intézmény budapesti működésével kapcsolatban. A bécsi kampusz új távlatokat nyit abban, hogy az intézmény  eredeti elképzelése szerint a CEU egy hálózatban működő egyetem legyen.

A bécsi kampusz nyitásának ötletéről március közepén jöttek az első hírek. Vonatkozó cikkünket itt olvashatja. Az CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff akkor is elmondta, hogy a budapesti intézmény mellett továbbra is kitartanak.

Rovatok