Index Vakbarát Hírportál

Rabok takarították a X. kerületi erdőt

2018. április 14., szombat 18:46

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet nyolc jogerős büntetését töltő fogvatartottja jóvátételi munkavégzés keretében a Budapest X. kerületi Hangár utcai erdő rendezésében nyújtott segítséget Föld napja alkalmából április 14-én - közölte a BVOP. 

A 2015-től hatályos új bv. kódex vezette be a fogvatartottak kötelező foglalkoztatását, aminek lényege, hogy minden munkaképes elítéltnek dolgoznia, tanulnia kell. A büntetés-végrehajtásban jelenleg teljes a foglalkoztatottság. A jóvátételi munka különlegessége, hogy a résztvevők szabadidejükben, díjazás nélkül, önkéntesen vesznek részt benne.

A budapesti intézet jóvátételi program keretében többször vett már részt hulladékszedési akcióban, az idei már a negyedik alkalom lesz, amikor Föld napján kiveszik részüket a kerület megtisztításában.

2017-ben két helyszínen, összesen 85 köbméter hulladékot, és ezzel két illegális szemétlerakót számoltak fel a fővárosi elítéltek.

Az elítéltek szívesen vállalják a munkát, segít nekik abban, hogy a társadalom hasznos tagjának érezzék magukat, hogy csökkenjen a bűncselekményük miatt a társadalom irányába érzett szégyenérzet, bűntudat, nem utolsósorban pedig változatosságot is hoz a bezárva töltött mindennapokba a kinti munka - írja a BVOP közleménye.

Az önkéntes jelentkezők száma szinte mindig meghaladja a meghatározott létszámot, de csak az vehet részt benne, aki bűncselekménye, személyisége, addigi munkavégzése alapján megbízható, nem jelent kockázatot a kültéri munkáltatásban való részvétele.

Rovatok