Index Vakbarát Hírportál

Hátulról rúgtak fejbe egy Ligetvédőt a Valton biztonsági őrei

2018. április 26., csütörtök 11:21 | aznap frissítve

Szerdán a faátültető gépek megjelenése ellen tiltakozott néhány ligetvédő a Dózsa György úton lévő építési területnél.  

A ligetvédők a bejelentett demonstráción megpróbálták megakadályozni, hogy a gépek kihajtsanak a munkaterületről, de szembe találták magukat egy tucat valtonos biztonsági őrrel. 

A történtekről a 168 óra készített videót. Ezen az látszik, hogy a biztonsági őrök hihetetlen brutalitással lépnek fel a tüntetők ellen, és amit csinálnak, azt semmiképpen nem lehet szakszerűnek tekinteni (valószínűleg törvényesnek se, de ez legyen a bíróság dolga).

Az egyik tüntetőt a kisteherautó platóján álló biztonsági őr konkrétan hátulról fejbe rúgja:

Hárman-négyen tepernek le úgy egy embert, hogy közben a nyakát fogják, kezét és lábát kicsavarják. Egy nőt nagy erővel ütnek meg. 

A 168 óra videóján feltűnnek rendőrök is. Ők eredetileg a demonstrációt voltak ott biztosítani, de mint az egyik tüntető elmondta, egy idő után eltűntek a helyszínről. Ezzel tulajdonképpen átengedték a terepet a valtonosoknak.

Ezután indultak meg a biztonsági őrük a munkaterület kapuja előtt műanyagszékeken ücsörgő ligetvédők ellen. A videón később feltűnnek rendőrök. A helyzet ekkor már leginkább egy kocsmai tömegverekedéshez hasonlít. A rendőrök is letepernek egy-egy ligetvédőt, egy másik egy valtonost igyekszik megállítani.  

Itt nézheti meg a teljes videót.

 Az ügyben kérdéseket küldünk a rendőrségnek, a Városliget Zrt.-nek és a Valtonnak.

Frissítés: A rendőrség nyomoz az ügyben. A Magyar Narancsnak válaszában úgy fogalmazott a rendőrség, hogy: „A Budapesti Rendőr-Főkapitányság XIV. kerületi Rendőrkapitánysága garázdaság vétség gyanúja és súlyos testi sértés kísérlet bűntett gyanúja miatt indított nyomozást. Válaszadásunkig a nyomozók egy főt hallgattak ki gyanúsítottként. A folyamatban lévő nyomozás érdekeire való tekintettel további információt a rendőrség nem ad.”

Frissítés 2: A Városliget Zrt. elítél minden erőszakot

A cég lapunknak a következő közleményt küldte az eseményekkel kapcsolatban: "Szerdán a Ligetvédők kevesebb mint egytucat főt számláló, ismert, garázda csoportja immáron rutinszerűen erőszakosan megtámadta a Városliget beruházásain dolgozó alvállalkozókat, a Néprajzi Múzeum építési területének bejáratát lezárva akadályozták a munkálatokat, illetve a mozgó nehézgépjárművekre megpróbáltak felkapaszkodni és megrongálni azokat vascsövekkel, illetve láncokkal. 

Az indulatok ezt követően szabadultak el. A Városliget Zrt. természetesen jogszabályi keretek között mindenki véleménynyilvánítási szabadságát tiszteletben tartja, ugyanakkor valamennyi erőszakos cselekménytől elhatárolódik és elítél, kövesse el azt tiltakozó, vagy a Liget Budapest Projekt munkálataiban közreműködő alvállalkozó.

A Városliget Zrt. hangsúlyozza, hogy eddig és a jövőben is csak a jogszabályoknak minden szempontból megfelelő eljárást tart elfogadhatónak valamennyi, a projekttel kapcsolatos tevékenység során és elítél bármely erőszakos, önhatalmú, a törvényességet semmibe vevő cselekedetet. Erre alvállalkozóinak is nyomatékosan felhívta a figyelmét.

A tiltakozások apropóján fontos megegyezni, hogy Városliget Zrt. a park megújítása során mindent megtesz azért, hogy valamennyi egészséges fát megtartson, a betegeket kezelje és a Liget Budapest Projekt végrehajtásával újjászülessen a park teljes növény- és állatvilága. Mindezek érdekében a leendő Néprajzi Múzeum és az iskolásoknak kialakítandó sportpark területén kis mennyiségű fa biztonságos átültetésére van szükség, ahogy az a Liget Budapest Projekt honlapján is olvasható."

Rovatok