Index Vakbarát Hírportál

Feljelentést tettek a kárpátaljaiak buszoztatása miatt

2018. április 27., péntek 07:02

Választás rendje elleni bűncselekmény gyanújával feljelentést tett a feljelentéseiről ismert Tényi István a kárpátaljai szavazók átbuszoztatása miatt, a HírTv Célpont című műsora alapján. Feljelentése nyomán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság meghallgatásra be is idézte Tényit.

A Kúria kedden már kimondta, hogy valóban törvénysértő volt a szervezett buszoztatás, ám arra jutott, hogy ez nem indokolja a választási eredmények megsemmisítését és új választások kiírását az érintett körzetekben. 

Az MSZP és a Párbeszéd a riport alapján emelt kifogást a választási bizottságnál. Azt kérték, hogy állapítsák meg a jogszabálysértést, tiltsák el a Fideszt a jogsértésektől, illetve Sonkád, Fülesd, Milota, Csaholc, Kispalád, Botpalád és Zsarolyán településeken semmisítsék meg a választás eredményét, és írjanak ki új választást.

Kilb József, az ukrajnai Tiszaújlak korábbi polgármestere a riport szerint konkrétan vagy ezer embert szállított a Fidesznek az emberei segítségével. Kilb még azt is bevallotta, hogy megmondta az embereknek, hogy kire, mire kell szavazni.

A Kúria szerint az nem állapítható meg a felvételekből, ki beszél rajtuk valójában, de azok h itelesek, és alkalmasak a jogsértés megállapítására, a felvételek bizonyítják, hogy az országgyűlési választás napján szavazati joggal rendelkező választópolgárokat egyes szavazókörökbe szállítottak, ami törvénysértő volt.

Rovatok