Index Vakbarát Hírportál

Szorít az idő, de még nem hirdettek közös jelöltet a Fidesz ellen

2018. május 2., szerda 15:01

Az időközi polgármester-választások miatt egyeztettek ma az ellenzéki pártok a Jobbik nélkül. Józsefvárosban biztosan nem lesz előválasztás, de senki nem zárta ki, hogy végül meg tudnak állapodni egy közös jelöltben. Szűk két hét múlva már gyűjteni kell az ajánlásokat a VIII. kerületben.

A parlamenti választási eredmény egyik közjogi következménye, hogy két budapesti kerületben is időközi polgármester-választást kell tartani. Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a VIII. és Hajdu László (DK), a XV. kerület polgármestere ugyanis országgyűlési képviselői mandátumot nyert az áprilisi választáson, ezért lemondanak polgármesteri tisztségükről.

Kocsis már le is mondott, a Józsefvárosban július 8-án tartják a választásokat, ami azt jelenti, hogy május 14-én (szűk két hét múlva) el is kezdődik az ajánlásgyűjtés.

Az MSZP pár nappal ezelőtt bedobta az előválasztás ötletét. Erre a VIII. kerületben már biztosan nem lesz idő, de az ellenzéki pártok a Jobbik kivételével szerdán mégis összeültek tanakodni az összefogásról. A számok ugyanis azt mutatják, hogy ha egyesítik az erejüket és a szavazóikat, akkor nemcsak a XV. kerületben, hanem akár a VIII. kerületben is esélyesek a győzelemre.

A nagy ellenzéki összeülésre az MSZP a Jobbikot nem hívta meg, de Budapesten a jobbikos szavazatok nélkül is jól áll az ellenzék az április adatok szerint. A mai megbeszélést a résztvevők az MTI-nek nyilatkozva "konstruktívnak, jó hangulatúnak" értékelték.

Ami a politikus-valóság szótárt felütve azt jelenti, hogy egyelőre nem tudtak neveket mondani, hogy ki mögé tudnának beállni az időköziken, de senki nem utasította el, hogy közös jelölt legyen.

Nézzük bővebben a nyilatkozatokat:

Vagyis a lényeg: a VIII. kerületben nem lesz előválasztás, és senki nem zárta ki, hogy megállapodnak majd egy közös indulóban.

Rovatok