Index Vakbarát Hírportál

AB: Egy polgármester kampányolhat képviselőjelölt mellett

2018. május 3., csütörtök 11:25

A székesfehérvári polgármesternek szabad volt kiállnia egy fideszes képviselőjelölt mellett, ezért alkotmánysértő az őt elmarasztaló kúriai ítélet – a Hvg.hu szerint így döntött az Alkotmánybíróság (AB).

A lap emlékeztet rá, hogy Cser-Palkovics András Fidesz-politikus levelet küldött a választópolgároknak, amelyben a már 2010 óta képviselő Törő Gábor újraválasztására biztatta őket. A levelet polgármesterként írta alá. Az egyik állampolgár panasza alapján emiatt elmarasztalta a Nemzeti Választási Bizottság, és a bírságot a Kúria megerősítette. A polgármester ezután fordult az Alkotmánybírósághoz, mert szerinte indokolatlanul korlátozták a véleménynyilvánítási szabadságát.

Az AB igazat adott neki, és megsemmisítette a Kúria döntését. Az indoklás szerint egy pártpolitikus polgármester esetében előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor nem mint polgármester, hanem mint pártpolitikus jelenik meg.

A döntéssel a 15 alkotmánybíró közül egyedül Stumpf István nem értett egyet. Szerinte jogosan büntették meg Cser-Palkovics Andrást.

Rovatok