Index Vakbarát Hírportál

Idén 45 fogvatartott érettségizik

2018. május 7., hétfő 13:23

Az érettségi vizsga a börtönökben is ugyanúgy zajlik, mint a civil életben, a rabok ugyanabban az időpontban kezdik el és addig is végezhetik a feladatok kidolgozását, mint a civil diákok. A különbség annyi, hogy nem ünneplőben, egy tanteremben vizsgáznak, hanem rabruhában, egy cellából adnak számot tudásukról.

A büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezett fogvatartottak közül évente átlagosan 2500-an szereznek valamilyen iskolai végzettséget, szakképzettséget, közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) az MTI-vel.

A BVOP közlése szerint amíg az 1980-as években a börtönökben lévő analfabéták aránya több mint 15 százalék volt, addig ma már ez az arány kevesebb, mint 1 százalék, ez pedig és egységes oktatási koncepciónak köszönhető, amely az elmúlt években a büntetés-végrehajtási szervezetet jellemezte.

A közlemény szerint az általános iskola és az érettségi mellett a fogvatartottak számára a büntetés-végrehajtás olyan hiányszakmákban igyekszik gyakorlatorientált képzést biztosítani, amely javíthatja munkavállalási esélyeiket. Az elítéltek körében a legkeresettebb szakma a festő, mázoló, tapétázó, a konyhai kisegítő, a targoncavezető, a bútorasztalos, a kőműves és a burkoló.

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.

Rovatok