Index Vakbarát Hírportál

Hipergyorsan megválasztják miniszterelnöknek Orbánt

2018. május 8., kedd 15:17

Kedden alakult meg az új parlament, csütörtökön pedig már meg is választják újból miniszterelnökké Orbán Viktort. A parlament honlapján most tették közzé a csütörtökre és péntekre tervezett kétnapos ülés napirendi javaslatát.

Eszerint csütörtök délután tartják a miniszterelnök-választást, a döntéshez az országgyűlési képviselők több mint a felének szavazata szükséges. A miniszterelnök a megválasztásával rögtön hivatalba lép. Az eskütétel után a kormányfő beszédet is mond a parlamentben.

Ez rendkívül gyorsnak mondható. 2010-ben május 14-én alakult meg a parlament, Orbán Viktort pedig 15 nappal később, május 29-én választották meg miniszterelnöknek. 2014-ben május 6-án alakult meg az új parlament, és május 10-én tett esküt Orbán.

Áder János köztársasági elnök az Országgyűlés keddi alakuló ülésén javasolta, hogy a parlament Orbán Viktor kormányfőt, a Fidesz elnökét válassza újra miniszterelnöknek. Orbán most nem kívánt felszólalni.

Péntekre a minisztériumok felsorolásáról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló kormánypárti előterjesztés összevont vitáját és egyben zárószavazását tervezik, amennyiben a képviselők előző nap – négyötödös többséggel – hozzájárulnak a házszabálytól eltéréssel való tárgyaláshoz.

Korábban, az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyalássorozaton – Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető beszámolója szerint – az ellenzék hozzájárult a házszabálytól eltéréshez.

A képviselőcsoportok megállapodása alapján a kormány megalakulásáig napirenden kívüli felszólalások, interpellációk, azonnali kérdések és kérdések nem hangoznak el.

(Borítókép: Bődey János / Index)

Rovatok