Index Vakbarát Hírportál

Azt hitte, vége a poloskamizériának? Gigantikusat tévedett

2018. május 10., csütörtök 10:38 | aznap frissítve

A Baranya megyei hírportál robbantotta a hírt, hogy "átteleltek a büdös bogarak, invázióra lehet újra számítani". A cím ugyanakkor kissé túlzó, hiszen ezek a büdös bogarak mi mást is tehetnének az áttelelés helyett, mondhatni ez a specialitásuk, hiszen a tojásaiknak a mínusz 50 fok meg se kottyan, de a szenzációhajhász sorok között igenis ott az igazság: megint tele lesz velük az ország.

A lap megállapítja, hogy a "helyi klíma igazán kedvez a zöld vándorpoloska szaporodásának". Kártevők, megtámadják "a paradicsomot, paprikát, borsót, burgonyát, és a (...) a népiesen csak büdös bogárnak becézett rovaroknak jelenleg nincs természetes ellensége, ami gátat szabna szaporodásának."

Fazekas Imre biológus, rovarszakértő nyilatkozott is a lapnak büdösbogár-ügyben: "a zöld vándorpoloska 2002-ben jelent meg Magyarországon. A nőstények száznál is több tojást raknak le, s évente két nemzedékük fejlődik ki. A nagy tömegű poloska szívását a növények nehezen viselik; elhalhatnak a levél szövetek, torzulnak a termések, s többnyire ehetetlenek."

De van ellenszer, szerinte a fokhagyma és vöröshagyma illatát kerülik ezek a fajok. A zöld mellett itt van a márványos poloska is. Ez utóbbi található nagy számban Budapesten, az alábbi cikkünkben pedig térképet is talál, és egyéb részleteket erről a különös jelenségről.

Rovatok