Index Vakbarát Hírportál

Sétánnyá és parkká alakítják át a mindszenti régi temetőt

2018. május 11., péntek 16:15 | aznap frissítve

Bár még 770 kereszt található a mindszenti régi temetőben, amelyből akikhez kb 100 sírhoz kijárnak, a helyi önkormányzat úgy döntött, hogy pihenőhellyé alakítják át a sírkertet. A Délmagyar.hu megszólaltatta a polgármestert,aki azt mondta, hogy az ötvenes évekig temettek a temetőben, azóta nem lehet új sírhelyet venni ott.

Zsótér Károly polgármester azt is elmondta, hogy a rátemetési lehetőség is megszűnt, 1995-ben, és utána a hozzátartozóknak lehetőségük volt az elhunytak földi maradványait áttemettetni a Mártély felé vezető út melletti köztemetőbe.

2001-ben Kegyeleti Emlékparkká alakította át a temetőt, és tavaly, halottak napján összeszámolták, hogy 93 sírra került koszorú, amelyek közül több nem is volt friss. Az önkormányzat úgy döntött, "hogy a látogatott keresztek kerüljenek át az önkormányzati tulajdonú köztemetőbe, hogy a kegyeletet továbbra is leróhassák a hozzátartozók. A többi keresztet pedig egy raktárban helyeznék el. Schmidt Ferdinánd síremléke, a szovjet katonai emlékmű és egy emlékművel ellátott közös sírhely megmaradna az emlékhelyen."

Az átköltözés 50 millió forintba kerülne, de erre nincs pénzük. A fák megmaradnak, felújítják a sétányokat, és padokat helyeznek el. "A jogszabályok szerint csak erre van lehetőség, amíg a végleges megoldásra, az exhumálásra nem tudnak forrást biztosítani", írja a lap.

Rovatok