Index Vakbarát Hírportál

Az ember, aki milliókra zsarolta a Fideszt – állítólag

2018. május 14., hétfő 16:46

Vajon létezik olyan ember, akinek 2017 decemberében eszébe jut azzal zsarolni Orbán Viktor pártját, hogy van egy kompromittáló videója az egyik EP-képviselőjükről, és ha nem kap négymillió forintot, nyilvánosságra hozza?

Ha nincs, akkor a Pesti Központi Kerületi Bíróságon ma koncepciós per kezdődött. Ha van, akkor a vádlott a legostobább zsaroló, akit a hátán hord a Föld.

Az ügy főszereplője Csík Tamás, a C-Press roma hírügynökség tulajdonos-főszerkesztője, a Fővárosi Cigány Önkormányzat volt képviselője, az MSZP cigánytagozatának egykori vezetője. Az egyik sértett Járóka Lívia, a Fidesz EP-képviselője, az Európai Parlament egyik alelnöke. A másik a decemberben a hamarosan miniszterré avanzsáló fideszes politikus, Gulyás Gergely kabinetfőnöke.

Az Indexet Csík Tamás kereste meg azzal, hogy egy koncepciós ügy miatt hónaokat töltött előzetesben, és jöjjünk el a hétfő reggeli tárgyalására. Szerinte decemberben egy olyan büntetőeljárás indult ellene, amelynek

az volt a valódi célja, hogy a kampány idejére "kivonják a forgalomból", mert befolyásos kormánykritikus személyként a C-Pressen és a közösségi médián keresztül sokat árthatott volna a kormányoldalnak.

Ez így elsőre kicsit meredeken hangzik, Csík Tamás ugyanis annyira azért nem ismert, hogy hihető legyen, hogy elhallgattatása érdekében az ügyészség politikai nyomásra hamisan vádat emel ellene. Kérésemre Csík átküldte a vádiratot, ami szintén nem az ő verzióját támasztja alá. Tegyük azért hozzá, hogy a koncepciós perek vádiratai sosem a vádlottak verzióját tükrözik.

Csík 2009 nyarán egy 40 perces videóinterjút készített Járóka Lívia korábbi élettársával, a 2014-ben elhunyt zenésszel, Balogh Rudolffal. Balogh a Járókával közös évekről is beszélt, és olyan – az Index információi szerint részben magánéleti, részben anyagi természetű – állításokat tett, amelyek valóságtartalmuktól függetlenül valóban alkalmasak lehetnek Járóka lejáratására.

A vádirat szerint Csík pár nappal a felvétel készítése után kapcsolatba lépett Járókával, hogy van nála egy videó, amin Balogh kínos dolgokat állít róla, és Balogh 30 milliót akar majd tőle a hallgatásáért kizsarolni. Járóka erre megkereste Baloghot, aki közölte, hogy esze ágában nincs őt zsarolni. Balogh azt mondta, a Csíkkal folytatott beszélgetést Csík kérésére rögzítették, és ő (Csík) akart profitálni belőle. Az ügy ennyiben maradt.

Hét és fél évvel később, 2017 elején a vádirat szerint már Járóka kereste meg Csík Tamást, hogy adja oda neki a felvételt, és mondjon le a szerzői jogairól.

2017 szeptemberében Járóka ismét EP-képviselő (sőt, az EP alelnöke) lett, miután a Fidesz őt jelölte a mandátumáról lemondó Pelczné Gáll Ildikó helyére.

A vádirat szerint ekkor Csík elérkezettnek látta az időt, hogy megint megzsarolja Járókát.

Közölte vele, hogy el akarja adni a csődbe ment C-Press-t (a hírügynökség oldala 2017. december 19-én frissült utoljára) hatmillió forintért, és Járóka közreműködését kérte, hogy segítsen a Fidesz környékén vevőt találni. A videóért és a szerző jogokért 300 ezer forintot kért.

A vádirat szerint Csík azzal fenyegetőzött, hogy ha a politikus "nem tanúsítja az elvárt magatartást", nyilvánosságra hozza a felvételt. Ezt a követelést a rákövetkező hónapokban több sms-ben is megerősítette. Járóka, akit nem sikerült elérnünk, nem állt kötélnek, mire Csík ellenzéki politikusoknál kezdett házalni a videóval, de ott sem járt sikerrel.

Csík ekkor emelte a tétet.

A vádiratban az áll, hogy a Fidesz frakcióirodáját kereste meg a videóval, hogy – tekintettel a kezdődő választási kampányra – kész az ellenzéknek adni azt, ha nem kap pénzt. Konkrétan Gulyás Gergely frakcióvezetővel szeretett volna kapcsolatba lépni, de csak a kabinetfőnökéig, Ágostházy Szabolcsig jutott, így vele beszélt meg találkozót.

2017. december 21-én Csík és Ágostházy a Gresham-palota (Four Seasons Hotel) bárjában találkoztak, ahol Csík a laptopján megmutatott egy pár perces részletet a videóból, és hárommilliót kért a maga részére (az Index információja szerint egész pontosan a gyerekeinek szánt ajándékokra), egymilliót meg a C-Presst is kiadó Európai Roma Liga nevű szervezetnek.

Csíkkal a tárgyalás után beszéltünk. Ő ragaszkodik ahhoz, hogy koncepciós eljárás zajlik ellene, mert a Fidesznek akár ilyen áron is megéri őt félreállítani:

2001 óta a Fidesz feketelistáján vagyok, mióta felszólaltam az Európai Parlamentben. Akkor még az uniós csatlakozás előtt voltunk, a Fidesz volt kormányon, és én 16 percet beszéltem a romaügyekről, hogy Magyarországon hogyan bánnak a cigányokkal.

Azt mondja, hogy sem a videó készítésekor, sem azóta nem zsarolta meg Járóka Líviát, ahogy a Fideszt sem. Járókának csak Balogh üzenetét tolmácsolta, amikor tájékoztatta a felvétel létezéséről. Tavaly tavasszal aztán Járóka kereste meg őt azzal, hogy emlékműsort készítene Baloghról, és ehhez kell neki a videó.

Erre ő azt válaszolta, hogy a videó alkalmatlan erre. Később, mint mondja, mégis lemondott a videóhoz fűződő szerzői jogáról Járóka javára, ám magát a felvételt akkor még nem tudta odaadni, mert, mint mondja, nem volt könnyű a C-Press irodájában megtalálnia. 

Aztán mégis előkerült a videó. Csík pedig állítása szerint azért kereste meg vele a Fideszt, hogy

tegyék el egy páncélszekrénybe, nehogy rossz kézbe kerüljön.

Arra a kérdésre, hogy ha ez volt a cél, nem lett volna-e jobb megsemmisíteni a felvételt, azt mondta, hogy

semmit sem szoktak megsemmisíteni

és hogy azt akarta, hogy a Fidesz "házon belül intézhesse el" az ügyet. Azt ugyanakkor tagadja, hogy a gyerekeinek akart volna ajándékot venni.

A páncélszekrénybe zárásért Csík cserébe azt kérte, hogy Gulyásék három megyében támogassák a szegények tűzifa-vásárlását, összesen hárommillió forinttal. Ágostházy erre a Greshamben rábólintott, előleget adott, majd felállt, hogy Csík várja meg, mindjárt küldi a szerződést és a maradék pénzt.

Mosolyogva a szemembe nézett, kellemes karácsonyt kívánt, aztán elment, és helyette már a rendőrök jöttek vissza.

A nyilvánosság erejében bízom – mondja Csík, aki öt hónapot töltött a Venyige utcai börtönben, és jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt áll. Most már csak a "független bíróságban" reménykedik.

Remélem kiderül az igazság. Megszenvedtem szellemileg, fizikailag leépítettek, a karácsonyt, húsvétot a gyerekeim születésnapját börtönben töltöttem. Úgy látszik, Soros György és Csík Tamás a két legnagyobb nemzetellenség.

Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért Csík Tamásra. A per május 28-án folytatódik.

Rovatok