Index Vakbarát Hírportál

4,2 milliárd forint jutalmat fizetett ki Balog Zoltán minisztériuma a választás előtt

2018. május 15., kedd 06:33 | aznap frissítve

Több mint kétezer emberét jutalmazhatta meg a választás előtt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Munkatársai fejenként átlagosan 2 millió forint bónuszt kaptak, írja a 24.hu a tárca közérdekű adatigénylésére adott válasza alapján.

Az összesen  4,268 milliárd forintnyi jutalmat  az uniós támogatások minél gyorsabb lehívásában közreműködő apparátus tagjai kapták. 

A „céljuttatás” feltétele az volt, hogy a minisztérium teljesítse a kormányhatározatban előírt kifizetési munkaterv számait.  Ehhez 2017. június végéig 80,5 milliárd forintnyi támogatást kellett lehívni  az emberierőforrás-fejlesztési operatív programból,  az év végéig pedig 244 milliárdot.  

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott adatok szerint

A lap korábban arról írt, hogy a Lázár János-féle Miniszterelnökségen csak 642 munkatársat jutalmaztak hasonló módon. Sokkal több uniós támogatást menedzselt  a Nemzetgazdasági és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, de ezek egyelőre nem adták ki adataikat a bónuszokról.  

A 24.hu-nak az egyik, neve elhallgatását kérő minisztériumi dolgozó azt mondta: a gazdasági tárcánál a referenseknek 1-12 havi, vezetői szinten és az őket körülvevő legszorosabb körökben 12-24 havi juttatást oszthattak az előírt célfeladatok alapján. A lap azt írja: ez persze felfogható kompenzációnak azért, amiért tíz éve nem rendezték a köztisztviselők bérét, más olvasatban a nyugdíjasok Erzsébet-utalvány-osztásához hasonlítható az akció.  

Frissítés 14:30-kor: Az Emmi sajtóosztálya közleményt adott ki az ügyben, eszerint

A sajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem bónuszt, sem jutalmat nem fizetett dolgozóinak. A valóság ezzel szemben az, hogy a tárca a 2017. évi fejlesztéspolitikai célokról szóló 1221/2017. (IV.25) Korm. határozatot hajtotta végre. A jogszabály értelmében az uniós fejlesztési célok teljesítéséhez hozzájáruló munkatársak szigorú teljesítménycélok és teljesítménykövetelmények végrehajtását követően céljuttatásra voltak jogosultak. A céljuttatás forrása a hivatkozott kormányhatározat 7. és 9. pontjaiban nevesített forrás.

Rovatok