Index Vakbarát Hírportál

Pikkelyei buktatták le a Facebookon az óriáspontyot

2018. június 1., péntek 10:47 | aznap frissítve

A Facebookon figyelt fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) arra a posztra, ami szerint egy kapitális tőpontyot illegálisan telepíthettek át egy Pest megyei horgásztóba - számolt be a Nébih a honlapján. A feketepiacon 1 millió forint eszmei értékű pontyóriást többek között sajátos pikkelyrajzolat-rendellenessége segített azonosítani. 

A Facebbokon megjelent írások és fényképek szerint egy Heves megyei természetes vízből 2016 októberében kifogott, majd a vízbe visszaengedett 28 kg-os pontyot április 8-án egy Pest megyei horgásztóból megint kifogták, már 31,9 kg súlyban. A kapitális egyedet a farok alatti úszó felett található, sajátos pikkelyrajzolat-rendellenesség alapján tudta beazonosítani a Nébih ÁHSZ:

Az ÁHSZ szakértő bevonásával tovább vizsgálta az azonosságot. "A szakértő 4 kulcsbélyeg – a testmagasság/testhossz index, és az oldalvonalon található pikkelyszám – alapján teljes bizonyossággal kizárta annak lehetőségét, hogy a különböző vizeken eltérő időpontban készített fotók két különböző példányt mutatnának be" - írja a Nébih-közlemény. A tőponty halgazdálkodási értékét 31 900 forintban, míg feketepiaci értékét 800 000 forint körül állapították meg.

Az érintett Pest megyei bányatónál helyszíni ellenőrzést tartottak, ezen több szabálytalanságra is fény derült, a halgazdálkodó többszörös szabálysértőnek számít, tetemes bírságra számíthat.

A Nébih kéri, ha valaki horgászattal, halászattal, halgazdálkodással kapcsolatos szabálytalanságot tapasztal, jelezze a hivatal Zöldszámán (06-80-263-244) vagy az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címen!

Rovatok