Index Vakbarát Hírportál

Országos riasztás van érvényben felhőszakadások miatt

2018. június 2., szombat 07:21 | aznap frissítve

Citromsárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szinte az egész országra felhőszakadások miatt. Az előrejelzés arra figyelmeztetett, hogy szombat délután a Dunától keletre kisebb-nagyobb esőzések lesznek, de a riasztást Vas és Győr-Moson-Sopron megye kivételével minden megyére kiadták. A zivatarlánc hat óra körül érte el Budapestet, és miután elvonult, kettős szivárványt is lehetett látni:

Ha önnél is hatalmas felhőszakadás van/volt, küldjön képet róla nekünk a kep(kukac)mail.index.hu címre!

A meteorológiai szolgálat szerint a zivatarokat jelentős mennyiségű, akár 30 millimétert is elérő csapadék, továbbá erős, néhol viharos (45-80 km/órás) széllökések és jégeső kísérheti. Előfordulhat helyenként felhőszakadás vagy heves zivatar is, utóbbihoz „nagyobb méretű jég (~2, 3 cm körüli átmérő) és károkozó szélroham (>80 km/h) társulhat”.

Az OMSZ szerint „az erőteljes gomolyfelhő-képződésből többfelé számíthatunk záporra, zivatarra, amit felhőszakadás, viharos szél is kísérhet”. Estétől kisebb az esélye a csapadéknak, de megélénkül a nyugati, északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 32 fok között valószínű. Késő estére 17, 24 fok közé hűl le a levegő.

Rovatok