Index Vakbarát Hírportál

Mit látott volna Orbán Viktor a kórházban, ha kivárja a sorát?

2018. június 13., szerda 11:20 | aznap frissítve

Én álltam ott kedden reggel annak a kórháznak a folyosóján, ahová Orbán Viktor érkezett meg testőrei és a kórház igazgatójának kíséretében egy gyors orvosi vizsgálatra. Fél nyolc körül már legalább tízen vártunk a sorunkra. Én is azzal számoltam, hogy legalább másfél-két óra lesz, amíg bejutok az ajtón (hiú remények). A miniszterelnök nyolc óra körül ért oda a váróba. Mindenkinek köszönt, majd megkérdezte, előreengednénk-e. Valaki azt válaszolta, persze, menjen csak, mások beleegyezően hallgattak, de olyan is volt, aki csóválta a fejét. Vajon mi lett volna, ha valaki tényleg nemet mond?

Ismerik a legújabb viccet? 

– Orbán Viktor: Elnézést, előreengedne a rendelőbe?

– Nem. Én vagyok a soros.

Én leginkább amiatt csóváltam a fejem, hogy Orbán Viktor érkezése miatt a rendelőből kiküldték az épp akkor bejutott beteget. „Ugye nem baj?” – vigasztalta együttérzően az asszisztens a folyosón, aki ezen végül is nem volt annyira felháborodva. Nem telt el sok idő, a kormányfő már jött is ki, megköszönte a türelmünket, és távozott. A kiküldött beteg ismét beléphetett az ajtón.

Sok komment született az erről szóló tegnapi cikkünkről. Volt, aki el se hitte, hogy ez megtörtént. Ugyan miért járna a miniszterelnök úr egy teljesen átlagos orvosi rendelőbe, mikor az állami vezetőknek külön orvosi ellátás jár? Ez így van, de bizony a miniszterelnök is ember, indulhat úgy egy reggel, hogy meg kell mutatnia magát egy orvosnak. Ha pedig nincs máshol jó szakember, akkor irány az a kórház, ahol az orvos éppen rendel.

Semmi különöset nem látok abban sem, hogy Orbán Viktort ilyenkor is testőrök kísérik: ez itt nem a fejedelem bevonulása volt, az ország mindenkori miniszterelnökének jár a védelem még egy kórházban is. Talán még a soronkívüliséggel sincs akkora baj, bár egy, már épp bent lévő beteget kiküldeni a miniszterelnök miatt, na, azt nehéz lenne egyenlőségnek nevezni.

Orbán Viktornak kedden a szlovák kormányfővel volt találkozója. Igen, a miniszterelnöknek halaszthatatlan közfeladatai vannak, a váróban álló embereknek meg halaszthatatlan magánfeladataik: nekik az autószerelővel kell találkozniuk, dolgozniuk kéne, ügyeket intézni kéne, építkezni kéne, vagy csak szeretnének minél hamarabb gyógyszert a bajukra, bizonyosságot a betegségükről. Amúgy ebben a kórházban megszokott dolog a soronkívüliség, ezért is kell sokat várni. Ki is írták az ajtókra, hogy az ellátás nem érkezési sorrendben történik, egy bizonyos ágazat képviselői előnyt élveznek, igaz, a miniszterelnöki szakma nincs külön feltüntetve. 

Sokszor éri a politikusokat az a vád, hogy nem járnak az emberek között, így nem tudják, milyenek az állapotok a magyar egészségügyben. Orbán Viktor itt most soronkívüliséget élvező miniszterelnök és egy kicsit hétköznapi polgár is volt. Azt azért túlzás lenne állítani, hogy így a nép egyszerű gyermekeként, egyfajta álruhás Mátyás királyként maga is megtapasztalhatta, milyen a magyar egészségügy állapota Budapesten, mert a folyosón és a rendelőben jó, ha tíz percet töltött el összesen.

Leírom ezért most neki, mit látott és tapasztalt volna, ha leül, és kivárja a sorát ebben a kívülről régi, belülről látszatra tetszetős, fehérre festett falú, modern bútorokkal berendezett, de mégiscsak felébe-harmadába felújított egészségügyi intézményben, amelyen a közpénzekkel más területeken igencsak bőkezűen bánó állam mintha csak azt akarta volna demonstrálni, hogy emberek, tudunk mi takarékosak is lenni, ha akarunk.

Hozzászólna? Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Borítókép:  Balogh Zoltán / MTI.

Rovatok