Index Vakbarát Hírportál

Athénban fogtak el egy szír embercsempészt

2018. június 18., hétfő 09:31

Az Europol segítségével Athénban fogtak el egy magyar rendőrség által keresett szír embercsempészt még hat napja. A rendőrség hétfői híre szerint a kiadatására a görög büntetőeljárások lefolytatását követően kerül sor.

A férfi úgy került a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda látókörébe, hogy büntetőeljárást folytatnak embercsempészés gyanúja miatt egy iraki állampolgár és magyar társai ellen. A bűnszervezet vezetőjét azzal gyanúsítják, hogy szervezőként 2015-ben és 2016-ban legalább 48 alkalommal nyújtott segítséget ahhoz, hogy a magyar befogadó állomásokon elhelyezett illegális menekülteket magyar taxisok egy budapesti hotelbe, majd onnan főként marokkói, egyiptomi és iraki származású sofőrök Ausztrián és Szlovákián keresztül Nyugat-Európába szállítsák.

A nyomozás során felmerült, hogy a bűnszervezetben aktív szerepet töltött be egy szír állampolgárságú férfi, aki egy konkrét szállítás megszervezésével segítséget nyújtott ahhoz, hogy a menekülteket Magyarországról Nyugat-Európába csempésszék. A szír férfi Magyarországot elhagyva ismeretlen helyre távozott, ezért vele szemben belföldi, európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

A magyar hatóságokkal folytatott együttműködés eredményeként a görög rendőrök június 12-én Athénban fogták el a szír férfit, akinél hamis, illetve más nevére szóló személyi igazolványokat, útleveleket, vízumokat, vezetői engedélyeket és tartózkodási engedélyeket találtak.

A férfit az Europol kiemelt jelentőségű célszemélyként tartotta számon, mint a 2015-2016-os migrációs válság idején több EU-s országban is ismert, nemzetközi szinten aktív embercsempész-szervezőt.

A magyar embercsempészési ügyben valamennyi gyanúsítható személyt eljárás alá vonták.

Rovatok