Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely magához vonja a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet

2018. június 27., szerda 13:44

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez kerül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) irányítása a parlamentben szerdán benyújtott fideszes javaslat alapján.

A javaslatot képviselőként maga a fideszes Gulyás Gergely, illetve Dunai Mónika nyújtotta be. A jelenlegi szabályozás az NKE fenntartójának a közigazgatás-fejlesztésért felelős miniszter, az igazságügyért, a honvédelemért, valamint a rendészetért felelős miniszter részvételével működő Fenntartói Testületet jelöli meg, amely a négy tag egyhangú igen szavazatával hoz döntést.

Gulyásék azonban úgy látják, hogy

ez a testületi formában működő irányítás a fenntartó működését „lassabbá és körülményesebbé" teszi,

ezért – mint írták – a „modern közigazgatás és a minőségi oktatás megteremtése érdekében" indokolt, hogy az egyértelmű felelősség és az irányítás a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez kerüljön.

Ezzel együtt a törvényjavaslat rendelkezik egy Tanácsadó Testület létrehozásáról, mely a Miniszterelnökség vezetésével és az igazságügyért felelős miniszter, a honvédelemért felelős miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter, valamint a rendészetért felelős miniszter részvételével működik.

Rögzíti továbbá, hogy a hatályos szabályozást követve továbbra is indokolt megteremteni annak lehetőségét, hogy az igazságügyért, a honvédelemért, a külgazdasági és külügyekért, valamint a rendészetért felelős miniszter az NKE-vel kötött megállapodás alapján költségvetési támogatást biztosítson az egyetem részére az általa vezetett tárca költségvetési fejezetében.

Elfogadása esetén a törvény augusztus 15-én lép hatályba.

Patyi távozik?

Közben az Mfor.hu arról írt, hogy Patyi András, az NKE vezetője hamarosan távozik, mert az újonnan felálló közigazgatási felsőbíróság élére kerülhet. 

Az így megüresedő rektori székét Koltay András, a Médiatanács tagja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam és Jogtudományi Karának docense foglalhatja el. A dolog persze még pletyka szinten mozog, hiszen az új közigazgatási bírósági rendszer még nem állt fel.

Rovatok