Index Vakbarát Hírportál

Természetvédelmi eljárás közben is vágják a fákat Keszthelyen

2018. június 28., csütörtök 14:57 | aznap frissítve

Társasházak épülnek egy zöldterület helyén a Balatontól körülbelül 50 méterre, Keszthelyen,  Helikon strand mögött - számolt be a 24.hu. A fakivágással kapcsolatban az újság megkereste az önkormányzatot, nem kaptak választ, de kiderítették, hogy környezetvédelmi hatósági eljárás folyik a fakivágások miatt.

Közérdekű panaszbejelentés történt, mert a természetvédelmi szempontokat figyelmen kívül hagyták, amikor a fákat a madarak költési időszakában kezdték el kivágni.

A 8459 négyzetméteres területet a Keszthelyi Önkormányzat tulajdonában álló VÜZ Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Nonprofit Kft. adta el, a vevőnek 3 éven belül kell felépítenie a társasházakat. A nyertes pályázó, az NGCS Residence Ingatlanfejlesztő Kft. válaszadás helyett azt akarta megtudni a 24-től, hogy kitől szereztek információt a környezetvédelmi eljárás megindításáról.

Egy helyi vállalkozó a fakivágásokról azt mondta: "ez egy semmilyen terület, csak fűzfák vannak ott". 

A 24.hu az utóbbi időben több cikket is írt balatoni fakivágásokról, valahol ősfákat, máshol „értéktelen" fákat vágtak ki. A Balaton arculata elkezdett megváltozni, a magas ingatlanárak miatt szinte mindenki lakóparkot akar építeni, az nem számít sem az önkormányzatoknak, sem a környezetvédelmi hatóságnak, ha zöldterületek kárára teszik - írja a cikk.

Nemcsak a lakóparkok veszélyesek a természetre, legutóbb arról írtunk, hogy az M76-os főút útépítése miatt vágnak ki 200 ezer négyzetméteren erdőt.

Rovatok