Index Vakbarát Hírportál

Egymástól könyörögnek a betegek pajzsmirigy-gyógyszert

2018. július 5., csütörtök 18:31

Segítséget szeretnék kérni: akiknek esetleg gyógyszerváltás miatt maradt Propycil gyógyszere, és nincs rá szüksége, az oda tudná adni nekem? Elfogy a gyógyszerem, és nem tudnak a gyógyszertárak rendelni.

Szükségem lenne erre a gyógyszerre, esetleg ha valakinek lenne elfekvőben, kérem jelezné

Szoptatós kismama vagyok, ha nem sikerül szereznem, veszélybe kerül a szoptatás.

Én két hónapja várok rá. Nekem is jól jönne, alig van pár szem.

Ilyen tanácstalan hozzászólásokat lehet olvasni a 22 ezer tagú, pajzsmirigy-betegek közössége nevű Facebook-csoportban. A kommentelők mind pajzsmirigy-túlműködésben szenvednek, de hetek, vagy talán hónapok óta nem tudnak hozzájutni a Propycil 50 mg nevű tablettához, ami két opcióból az egyik, de az elterjedtebb gyógyszer, amivel kezelni tudják betegségüket. A másik alternatíva egy erősebb gyógyszer, de a betegek szerint többen vannak tőle rosszul, és azt szoptató anyák sem szedhetik.

Így járt olvasónk, a 49 éves András is, aki hét éve küzd pajzsmirigy-túlműködéssel. 2011-ben rohamosan elkezdett fogyni, amitől megijedt, ezért orvoshoz fordult. Ekkor kiderült, pajzsmirigy-túlműködésben szenved.

Nincs olyan patika Magyarországon, ahol lehetne kapni a gyógyszerből

Ha valakinek pajzsmirigy-túlműködése van, akkor túl sok hormont termel a pajzsmirigye, de létezik olyan eset is, amikor a túlműködés a pajzsmirigy szabályzó hormon túl nagy aktivitása miatt alakul ki, ezt nevezik Graves-Basedow-kórnak. Tünetei többek között a pajzsmirigy megnagyobbodása (struma), a szapora pulzus, és a hirtelen nagy mértékű fogyás. A beteg akár 30 dekát is leadhat egy nap, miközben az étvágya egyáltalán nem csökken.

Lehetséges tünetek

Idegesség, álmatlanság, remegés, fáradékonyság, közérzetromlás, fogyás, fokozott étvágy, izzadékonyság, meleg intolerancia, verítékezés, hajhullás, köröm töredezettség, tág szemrés, szárazságérzést, szapora szívverés, vérnyomás emelkedés, nagy izomcsoportok gyengesége, hasmenés, menstruációs zavar, libidócsökkenés.

A legtöbb pajzsmirigy-túlműködéses betegnek a Propycil 50 mg tablettát írják fel, ami közvetlenül a hormonokra hat,  és amit az egy-másfél évig tartó kezelések alatt kell szedni. Amint a beteg tünetmentes lesz, el lehet hagyni. A betegség azonban gyakran visszatér, Andrásnál például a kór már harmadjára jelentkezett. 

Propycilt viszont hetek óta nem lehet kapni a magyarországi gyógyszertárakban, pedig beteg van elég. András egy hete fogyott ki a gyógyszerből, nyáron napi hármat kéne szednie. A pajzsmirigy-túlműködéses betegek nagyon nehezen bírják a meleget, a kezeléseket sosem hagyják abba a nyárra, még akkor sem, ha a beteg épp tünetmentes. A pajzsmirigy-csoport hozzászólói érhetően elégedetlenek:

Sokan vagyunk ezzel így. Hogy a fenébe lehetséges, hogy egy gyógyszer, amit ennyien szednek és nincs alternatívája, nem kapható?

András három balatoni gyógyszertárat, és legalább ugyanennyi budapestit hívott fel, de Propycil egyikben sem volt. Legtöbbször azt a választ kapta, hogy a gyógyszernagykereskedések június 30-ára ígérték a kiszállítást a patikákba, de július elején még egyikben sem lehetett kapni.

"Most voltam a gyógyszertárban. Azt írja a gép, hogy június 30. De se híre, se hamva"- írja az egyik kommentelő.

A csoport tagjai jobb megoldás híján egymás segítségét kérik, hogy ha valakinek van pár hátramaradt szem tablettája a korábbi kezelésekből, akkor küldje el annak, akinek épp szüksége van rá.

De sokan még így sem jutnak hozzá a tablettához, ezért a szomszédos országokba, például Horvátországba, Szlovákiába vagy Ausztriába mennek át érte. Itthon a száz darabos kiszerelés támogatott ára körülbelül háromezer forint, külföldön néha viszont drágább. A pajzsmirigy-csoport egyik tagja például Horvátországból szerezte be a Magyarországon hiányos gyógyszert, húsz szemet kétezer forintért.

Az ügyben megkérdeztük az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet, például arról, ha a termékhiánylistán nincs rajta a Propycil, akkor vajon miért nem kapható mégsem a gyógyszertárakban, vagy milyen más alternatív opciót javasolnának helyette, de röviden annyit válaszoltak:

A hiány megszűnt, a magyarországi legnagyobb gyógyszernagykereskedő a holnapi napon megkezdi a rendelt tételek kiszállítását a patikákba.

Az OGYÉI válasza szerint tehát most úgy tűnik, péntektől újra lehet kapni a tablettát a magyarországi gyógyszertárakban.

Rovatok