Index Vakbarát Hírportál

Megcsáklyázták a pécsi csatornaszörnyet

2018. július 9., hétfő 14:37

"Soha nem látott méretű monstrummal küzdöttek meg a hét végén a pécsi szennyvíztisztító-telep munkatársai, minden szaktudásukat és a találékonyságukat bevetve. Óriási, egy tonnásra hízott csatornahulladék tömítette el a telep fogadóaknájának egyik nehezen hozzáférhető vezetékét. Ilyen gigantikus dugó még nem fordult elő Pécsen" - írja a Tettye Forrásház Zrt. saját oldalán, hívta fel rá mindannyunk figyelmét a 444.hu.

A pécsi szennyvíztisztító-telepre egy 1,2 méter átmérőjű csőbe érkezik a város és a környező települések szennyvize, amiből egy sűrű rács rögtön az elején kiszűri a nagyobb szennyeződéseket. Ebből egyébként naponta 410 kilogrammnyi jön össze. "Ennek a berendezésnek az egyik vezetékéig jutott el a hegy méretű, összetömörült dugó, megakasztva a szennyvíz útját" - írják

"Másfél napig birkóztak a nehezen hozzáférhető monstrummal kollégáink, végül saját gyártású, karvastagságú szigonyokkal és daru segítségével cibálták ki több darabban a rendszerből"

 - írja a cég, majd azt, hogyan is jöhetett ez össze:

"A csatornaszörny összefüggő masszájában akadt egyebek közt biciklis nadrág, több tucat borotva, kefe, fülpiszkálók százával, de a legnagyobb részét konyhai zsiradék, nedvestörlő, rongy, óvszer, betét és pelenka adta."

Hozzá is teszik, hogy ezeket persze könnyű lehúzni a vécén, de egyáltalán nem szabad, mert nem foszlanak szét, és - mint a fenti eset mutatja - összeállva nagy gondot is okozhatnak. "A csatornaszörnyek kialakulása elkerülhető lenne, ha a háztartások nem engednének olajat, zsírt tartalmazó hulladékot a csatornába, és nem bíznának vízben nem oldódó, ellenálló szemeteket a szennyvízhálózat gondjaira" - írják.

A cég dolgozói egyébként gyűjtik a fennakadt érdekesebb darabokat, ráadásul a  Magyar Tudományos Akadémia egyik rendezvényén ki is állították azokat.

Rovatok