Index Vakbarát Hírportál

Drasztikus eszközzel szüntetné meg a Fidesz a hosszú választási sorokat

2018. július 17., kedd 11:13

Szigorodnak a kampánytámogatás visszafizetésére vonatkozó szabályok; fegyelmit kap a jegyző, ha elnyúlik a szavazás; betiltják a vadplakátolást; bármilyen borítékban visszaküldheti a szavazatát a határon túli. A parlament kedden döntött kétharmaddal. az új választási szabályokról.

Több ponton módosította a parlament a választási szabályokat. Az Országgyűlés a kétharmados és egyszerű többséget igénylő rendelkezéseket 134 igen és 34 nem szavazattal fogadta el.

A Gulyás Gergely, Bajkai István, Zsigmond Barna Pál, Kocsis Máté és Németh Szilárd fideszes képviselők által benyújtott javaslat számos olyan elemet tartalmaz, amely megoldja vagy kezeli az elmúlt években felmerült problémákat.

A változtatás várható volt, miután a parlament alakuló ülésén a Nemzeti Választási Bizottság és a Nemzeti Választási Iroda vezetője után maga Áder János köztársasági elnök is ezt sürgette. Emellett a választási kérdésekben végső szót kimondó Kúria is a jogszabályok változtatását javasolta.

Pálffy Ilona nem vette fel az egymilliós jutalmat

A felkészületlen újságírók továbbképzésére fordította volna egymillió forintos prémiumát, de aztán inkább nem vette azt fel a Nemzeti Választási Iroda vezetője. Pálffy Ilona a Zoom.hu-nak adott interjúban azt mondta, a rengeteg rosszindulatú támadás érte, nem akart újabbakra okot adni, ezért nem vette fel a jutalmát. Elárulta, tervezte a lemondását, de végül a maradás mellett döntött. 

Azt mondta, összesen 7,5 milliárd forintba került a választás lebonyolítása, 1,4 milliárddal költöttek kevesebbet a tervezettnél.

A legfontosabb változások

A most elfogadott csomagban a legfontosabb változások a következők:

Fegyelmit kap a jegyző, ha elnyúlik a szavazás

A törvényalkotási bizottság egy további módosítást is benyújtott a javaslathoz, amellyel elejét vennék a választás napján látott több órás soroknak. Az utolsó pillanatban előkerült ugyanis egy olyan javaslat, amely szerint a település jegyzője - aki egyben a helyi választási iroda vezetője - fegyelmi büntetést kaphat, ha a szavazás befejezésének hivatalos időpontja után harminc perccel még mindig nem tudták lezárni a voksolást. 

Vagyis ha a parlamenti választáson (amely hivatalosan 19 órakor ér véget) fél nyolc után is állnak a sorok, az NVI vezetője erről tájékoztatja az illetékes kormányhivatalt, amely "haladéktalanul fegyelmi eljárást kezdeményez a polgármesternél a jegyző ellen". A fegyelmi eljárás következménye pedig akár a jegyző menesztése lehet.

Ez egy úgynevezett túlterjeszkedő módosító javaslat volt, mivel az önkormányzati törvényt is módosítani kellett hozzá. A parlament ezt szabályszerűnek találta, és elfogadta. Izgulhatnak tehát a sorban állással különösen érintetett budapesti kerületek (például a VI., a XI., a XIV. kerület) jegyzői, hogy legközelebb 19:30-ig véget érjen a szavazás az átjelentkezők szavazókörében is.

A törvény - a szavazókörök és választókerületek nyilvántartásának adattartalmára vonatkozó melléklet kivételével - szeptember 1-jén lép hatályba.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

(Borítókép:  A Fidesz-frakció szavaz. Elöl Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. július 17-én.  Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

Rovatok