Index Vakbarát Hírportál

Orbán Izraelben: Zéró tolerancia van az antiszemitizmus ellen

2018. július 19., csütörtök 18:01

A jövőben is tovább erősítjük Magyarország és Izrael barátságát - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Jeruzsálemben, írta az MTI.

A kormányfő hivatalos izraeli programja részeként fát ültetett a Nemzetek Ligetében, és köszöntőjében kiemelte: e barátság alapja a magyarországi zsidó közösség, amely a legnagyobb Közép-Európában, a nagyszámú magyar diaszpóra Izraelben, Herzl Tivadar öröksége, a hasonló értékek, valamint a béke és biztonság megőrzésének közös vágya.

A miniszterelnök közölte: minden politikai vezető kötelessége tanulni a múlt hibáiból.

Sosem felejtjük el, hogy annak idején a magyar kormány nem tudta megvédeni a zsidó polgárait, de ma garantáljuk minden zsidó polgár biztonságát Magyarországon, és zéró tolerancia van az antiszemitizmus ellen.

Hozzátette: segítik a zsidó vallásos és kulturális élet újraépítését, zsinagógákat újítanak fel, iskolákat támogatnak, kulturális eseményeket rendeznek.

Orbán Viktor azt mondta: nagy jelentősége van a mostani faültetésnek, amely a magyar-izraeli barátságot jelképezi.

Izrael-V4 csúcstalálkozó lehet még az idén

Benjámin Netanjanu köszönetet mondott Orbán Viktornak Izrael védelmezéséért. Mint fogalmazott: nagyra becsüli, hogy Budapest újra és újra kiállt Izrael mellett nemzetközi fórumokon. 

Méltatta azt is, hogy Magyarország vendéglátója volt a visegrádi országok (V4) és Izrael tavaly júliusi csúcstalálkozójának. Fontosnak nevezte Izrael és a visegrádi országok kapcsolatát, amelyet Izrael a jövőben erősíteni akar. Nem zárta ki, hogy már az idén sor kerül Jeruzsálemben Izrael és a V4-ek újabb csúcstalálkozójára.

A magyar miniszterelnök később Reuven Rivlin államfővel is tárgyalt. A találkozást követően Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyar kormány ahogyan eddig, úgy a jövőben is teljesíti minden kötelességét a magyarországi zsidó közösség tagjaival szemben. Kiemelte: Magyarországon él a legnagyobb zsidó közösség Közép-Európában, és ez a kormánynak különleges felelősséget ad. 

A tárcavezető Orbán Viktor miniszterelnök izraeli látogatása alkalmával tárgyalt Cahi Hanegbi regionális együttműködési ügyekért felelős miniszterrel, valamint Juvál Rotem külügyminisztériumi főigazgatóval.

A megbeszéléseiről beszámolva a külügyminiszter kiemelte: a magyar gazdaság jövőbeni sikere szempontjából meghatározó, hogy "mennyire tudunk részt venni az újkori, innovatív autóipar kialakulásához vezető fejlesztésekben".

Márpedig Izrael az egyik első számú helyszíne a világon azoknak a fejlesztéseknek, kutatásoknak, amelyek meghatározzák az innovatív autóipar jövőjét, amely már az önvezető autókra, az elektromobilitásra és a mesterséges intelligencia mindennapi használatára alapul - magyarázta. Közölte: ezért meghatározó jelentőségű, hogy már 200 izraeli vállalat működik Magyarországon, és ezek ötezer magyar embert foglalkoztatnak.

Rovatok