Index Vakbarát Hírportál

A kormány haladékot kért a Helsinki Bizottságtól a hazugságai elismerésére

2018. július 24., kedd 20:02

Május elején jogerős ítélet mondta ki, hogy a Soros-tervről szóló nemzeti konzultációban a kormány valótlan és jó hírnevet sértő állításokat fogalmazott meg a Helsinki Bizottságról, ezért a bíróság sérelemdíj fizetésére és helyreigazítás közlésére kötelezte. A kormány viszont felülvizsgálatot kért a Kúriától, a Helsinkitől pedig azt, hogy ennek eredményéig ne kelljen kitenniük a kormányhonlapra az előírt helyreigazítást – írja a Hvg.hu.

A májusi ítélet kapcsán írt cikkünkben részletesen összefoglaltuk a kormány és az általa rendszeresen lesorosbérencezett civil szervezet pereskedésének állomásait. A lényeg, hogy a nemzeti konzultáció egyik pontja szerint a Helsinki "védi a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat" – erről a mondatról mondta ki a bíróság jogerősen, hogy egy kontextusából kiragadott állításon alapul és valótlanságot állít, hamis színben feltüntetve a szervezet egyébként teljesen legális tevékenységét. A bíróság szerint ez még akkor is elfogadhatatlan, ha a kormány védekezése szerint az elvileg az állampolgárok tájékoztatását szolgáló kiadványnak ez a pontja csak vélemény.

Az ítélet szerint a kormánynak 30 napon át kellene kint tartania a helyreigazítást, de kérvényt nyújtottak be, hogy ezt a Kúria döntéséig ideiglenesen ne kelljen megtenniük. A Helsinki ennek ellenére kezdeményezhetné a jogerős ítélet végrehajtását, ám a kormány azzal a kérdéssel fordult a szervezethez, hogy ettől tekintsenek el.

Ez a kérés azért érdekes, mert tavaly ősszel is hasonló helyzet állt elő, csak éppen fordítva: akkor a Helsinki kérte, hogy a bíróság ítéletéig függesszék fel a nemzeti konzultációt. Ezt a kormány nem tette meg, és mire végül a bíróság is kötelezte erre, a konzultáció már éppen véget ért. (Az MTI május végén már közzétette a maga helyreigazítását ugyanebben az ügyben.)

Ennek ellenére a Helsinki Bizottság most eleget tett a kormány kérésének:

Szemben a kormánnyal, mi ennél a pernél is megőriztük a józanságunkat, és a lehető leggálánsabban járunk el, noha az alperes erre nemigen szolgált rá

– írták a Hvg.hu-nak küldött válaszukban.

Rovatok