Index Vakbarát Hírportál

Hosszas pereskedés után kiderült, hányan fagytak halálra az országban

2018. július 29., vasárnap 21:32 | öt éve frissítve

Csaknem két éves huzavona, és fél év pereskedés után A Város Mindenkié csoport az Utcajogász Egyesület segítségével megszerezte, pontosan hány ember fagyott halálra az országban a 2016-17–es télen – írja a 444.hu.

A csoport a héten kapta meg az adatokat, miután a rendőrség nem fellebbezett a bíróság első fokon meghozott döntése ellen, pedig korábban egyébként több alkalommal is azzal az indokkal utasították el az igénylést, hogy az adatok nincsenek meg a rendőrségnél.

Az adatbázis két kategóriát különböztet meg, az egyik a  “gyaníthatóan kihűlés miatt elhunyt”, a másik pedig a “hatósági eljárás által megállapítottan kihűlés miatt elhunyt”, a kettőt pedig az különbözteti meg egymástól, hogy az első esetben még nem zárult le a haláleset vizsgálata, míg a másikban már igen.

Az adatokat aztán aszerint bontják tovább, hogy közterületen, vagy magánterületen történt a haláleset, ez alapján pedig

Összességében tehát a fűtési időszakban, azaz 2016 október 15-től 2017 március 1-ig

összesen 180 ember fagyott meg az országban.

Ebből jól látszik, hogy a fagyhalál az esetek többségében nem is az utcán, hanem lakásban, vagy valamilyen fedett helyen következik be, a leginkább  érintett területekből pedig kikövetkeztethető, hogy a probléma elsősorban a szegénységgel függ össze. Ez a szám egyébként ránézésre viszonylag közel van a KSH adataihoz, a hivatal adatai szerint 2016-ban 238 ember halálát okozta "túlságosan nagy hideg".

A pontos szám fényében egyébként még érdekesebb Czibere Károly, szociális ügyekért felelős államtitkár márciusi nyilatkozata, aki akkor – miközben az adatok kiadásáról még szó sem volt – arról beszélt, hogy több száz ember életét menthette meg az akkori extrém hideg miatt bevezetett vörös riasztás.

Rovatok