Index Vakbarát Hírportál

Török Gábor: Ez nem a Fidesz, hanem Orbán Viktor egyeduralma

2018. augusztus 3., péntek 17:38 | aznap frissítve

Török Gábor interjút adott a Heti Válasznak, a beszélgetés a jövő heti lapszámban jelent volna meg, de mivel közben a lapot teljesen bezárják, a politológus a blogján nyilvánosságra hozta a szöveget. 

Rögtön az elején azt állítja, hogy Orbán április 8-án nem újabb csatát, hanem a háborút nyerte meg. 

"Középkori analógiák jutottak eszembe a harmadik kétharmad után. A helyzet kicsit olyan, mint Károly Róbert idejében: amikor a király hosszú küzdelem után legyőzte a trónbitorlókat meg a tartományurakat, mindenki szépen hazament, és hosszú időre megszilárdult a központi hatalom. Amíg a király politikai értelemben egészséges és legitim, addig a hatalmi kérdés nem merül fel érdemben - így a nyilvános politikai okoskodás értékét is alacsonyra kalibrálom. Olyan mértékben rendeződnek a hatalomhoz kapcsolódó intézmények, erőforrások, személyi erőviszonyok, hogy a tét most nem lehet kérdés."

Török ezután megjegyezte, hogy itt nem a Fidesz, hanem inkább Orbán Viktor egyeduralmát láthatjuk. A politológus szerint az egész berendezkedés élettartama attól függ, meddig tud hatalmon maradni Orbán, ez alapvetően megkülönbözteti a mostani rendszert a dualizmustól vagy a két világháború közti helyzettől. 

Az elemző szerint a következő időszakban nem érdekes, mi történik az ellenzéknél, csak az számít, hogy mi történik a Fidesz holdudvarán belül. 

Ezek a viták nem a főhatalomról szólnak. Megint a középkori analógia jut eszembe: ez az udvaron belüli politika. Az udvar nagyon fontos kifejezés, mert egyedül ez lényeges most Magyarországon; politikailag irreleváns, hogy mi van az ellenzékkel, vagy mi miről beszélgetünk. A szereplők számára annak van tétje, hogy az udvaron belül ki emelkedik, ki süllyed, ki kapja meg a javadalmakat – ám még ezek az ügyek is lényegtelenek a főhatalom szempontjából.

- jelentette ki a kultúrharcos vitáról, amelyről mi is részletesebben írtunk

Szánalmas ellenzék

Török szerint a politikusok viselkedése alapján egyértelmű, hogy mire készül Lázár János és Vona Gábor: "Nyilvánvalóan Lázár János és Vona Gábor is a miniszterelnök utáni időkre vár. Aki nem ostoba, az legkésőbb április 9-én megértette: amíg Orbán Viktor nem varázstalanodik, ő nem rúg labdába. Sőt, aki most akar labdába rúgni, annak esélye sem lesz arra, hogy később megtegye". 

Török szerint az üzengetésekkel Vona és Lázár is tulajdonképpen fegyverletételt jelentett be. Azt üzenik szerinte, hogy "ellened már nem harcolunk, utánad fogunk."

Majd jön egy elég erős mondat az ellenzékről: 

Minden tiszteletem ellenére ezért is tartom szánalmasnak az ellenzéki vezetők mai politikáját. Kicsit olyan a helyzet, mint a második világháború vége után. A kis szigeteken elrejtőzött japán katonák vélhették azt, hogy ők harcolnak, rajtuk kívül azonban mindenki tudta: a küzdelemnek vége. Azt csak gondolják egyes ellenzékiek, hogy ők a harcmezőn állnak. Ráadásul néhányukról nyilvánvaló is, hogy nem harcolni akarnak, csak ezt a látszatot kelteni.

Végül Török azt mondta, hogy összességében a harmadik kétharmad után sem lett kevésbé izgalmas vagy érdekes a politika. 

Rovatok