Index Vakbarát Hírportál

Ritkítják a buszjáratokat Pécsen

2018. augusztus 20., hétfő 18:22

Ritkítják Pécsen a helyi busztársaság, a Tüke Busz járatait: a Városfejlesztési és Kommunális bizottság által elfogadott előterjesztés alapján tizedével csökkentenék a buszok által megtett kilométerszámot, ezzel pedig 300 millió forintot spórolnának meg – írja a Zoom.hu.

Az indoklás szerint a buszok jelentős része bizonyos időközönként gyakorlatilag üresen közlekedik, ezért kell ritkítani a járatokat az érintett területeken. A lap cikke szerint ugyanakkor a ritkításra valójában nem ezért van szükség, hanem azért, mert az eladósodott pécsi önkormányzat pénzügyeit ellenőrző Magyar Államkincstár várja el a megszorításokat.

Kővári János, az Összefogás Pécsért képviselője, a bizottság tagja azt mondta, bár az előterjesztésben erről nem lehetett olvasni, de az Államkincstár valójában kevesli a 300 milliós tervet: egymilliárd forinttal vágták volna meg a busztársaság költségvetését, és csak második nekifutásra mentek bele a 10 százalékos csökkentésbe.

Hofekker Ferenc, a Tüke Busznál működő Független Demokratikus Szakszervezet elnöke a Zoom.hu-nak azt mondta, minden közösségi közlekedés állami támogatásból tartja fenn magát, viszont a helyi tömegközlekedéseknél ezt az adott településnek kellene biztosítani. Pécs ugyanakkor most nehéz pénzügyi helyzetben van, ezért ezen is próbálnak spórolni, de ez vakvágány.

Ráadásul nem ez az első tömegközlekedést érintő változtatás mostanában, ami a pécsieket kiakasztja, ugyanis augusztus 1-től a buszjegy árát elővételben 350 forintra emelték, amivel utolérték a budapesti árszínvonalat, miközben a sofőrnél kapható 500 forintos jegy ára országos rekordnak számít.

Rovatok