Index Vakbarát Hírportál

Már ketten is meghalhattak nálunk a nyugat-nílusi lázban

2018. augusztus 23., csütörtök 06:52 | aznap frissítve

Idén augusztus közepéig 39 magyar betegedett meg nyugat-nílusi lázban, és a Hvg.hu információi szerint már legalább két haláleset is történt a kórral összefüggésben.

A portál azt írja: a Hajdúszoboszlói Járóbeteg-ellátó Centrum főigazgatója egy Facebook-bejegyzésben számolt be arról, hogy idén eddig 6 fő nyugat-nílusi lázzal fertőzött egyént jelentettek a megyei egészségügyi ellátók, és egy fertőzés halálos kimenetelű volt.

magyar haláleset nem szerepel sem az ÁNTSZ legutóbbi, augusztus 16-án kiadott heti jelentésében, sem az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tájékoztatójában.

A Hvg.hu értesülése szerint ezen kívül is történt a közelmúltban haláleset a nyugat-nílusi láz miatt egy magyarországi kórházban. A portál rákérdezett erre az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, az ÁNTSZ-nél és az Állami Egészségügyi Ellátóközpontnál is, de egyelőre nem kaptak választ.

A nyugat-nílusi láz az esetek túlnyomó részében ártalmatlan, súlyosabb esetben viszont agyvelőgyulladással is járó, és akár halállal is végződő lázas betegség. Európai szinten a legtöbb beteg Olaszországban van, de a múlt héten éppen nálunk nőtt legnagyobb arányban a betegek száma, 16 új megbetegedést regisztráltak, mondta a Hvg.hu-nak az európai adatok alapján Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa.

A legtöbb beteg Heves megyében van, ott 10 emberről tudnak. A második Békés megye 5 beteggel, a többinél 1-3 eset fordult elő. Pest megyében 3, Budapesten két betegről tudnak.  

Tavaly négyen haltak meg Magyarországon a fertőzés következményeként.  A nyugat-nílusi láz a közép-európai régióban és a Balkánon teljesen megszokott megbetegedés, jellemzően júliustól októberig fordul elő. A szúnyogcsípéssel terjedő vírus az esetek töredékében okoz csak tünetekkel járó megbetegedést, a betegek 10-20 százalékánál fordulhatnak elő enyhe, megfázásos tünetek vagy kiütés. 

Rovatok