Index Vakbarát Hírportál

Baltával, faággal, fűrésszel verte halálra az idős férfit, aki befogadta

2018. augusztus 27., hétfő 13:28 | aznap frissítve

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték azt a 65 éves férfit, aki 2017 januárjában egy szóváltás után baltával, faággal, fűrésszel ölte meg szállásadóját Vámospércsen.

A bíróság K.I-t különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés és rablás bűntettében mondta ki bűnösnek, 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, illetve kötelezte a több mint 3 millió forintos bűnügyi költség megfizetésére. A vádlott legkorábban 25 év múlva szabadulhat feltételesen. Az ítélet nem jogerős, a védelem felmentésért és enyhítésért fellebbezett.

Azon vesztek össze, hogy ki rakja meg a kályhát

A vádlott hajléktalanként élt, miután 2006-ban leégett a háza. 2015-ben fogadta be egy idős férfi a vámospércsi otthonába. Mindketten rendszeresen ittak, 2017 januárjában alakult ki köztük veszekedés, miután az idős férfi nem volt hajlandó tüzet gyűjtani a kályhában, a korábban hajléktalanként élő férfi kérése ellenére sem.

Ezután K. I. dühében a kályha közelében lévő baltával a az idős férfit nagy erővel háromszor fejen ütötte, majd egy faággal folytatta a verést, végül pedig egy fűrésszel ütötte meg szállásadója fejét. Miután a vádlott felhagyott a bántalmazással, a faágat felvágta, begyújtott vele a kályhába és visszafeküdt aludni anélkül, hogy a sértettet állapotáról tájékozódott volna. Másnap reggel látta ugyan, hogy a férfi életjeleket nem mutat, de nem értesített senkit. A sértetthez január 23-án délután látogatók érkeztek, ők fedezték fel a holttestet.

A helyszínelőknek egyébként nem volt könnyű dolguk, a holttestet két nappal a halál után fedezték fel, miután azt már valamilyen állatok, valószínűleg patkányok összerágták, ezért a verés nyomait nehezen tudták azonosítani.

A Debreceni Törvényszék K.I.-t egy rablás miatt is bűnösnek találta. 2017. január 20-án egy vámospércsi boltban levett a polcról és félretett egy két deciliteres alkoholos italt, a boltban egyedül tartózkodó eladó azonban az üveget a pénztár mögötti állványra tette át. Amikor ezt a vádlott meglátta, a nőt szidalmazva azt állította, hogy az italt máshol vásárolta, és a pulton átnyúlva megragadta a nő felsőjét, kirángatta a pult mellől, majd magához vette az üveget és távozott.

A Debreceni Törvényszék közleménye szerint a vádlott először beismerte a bűncselekményeket, később azonban tagadni kezdett minden vádat- Az eljárásban résztvevő igazságügyi elmeorvos szakértő szerint az indulati cselekmények után röviddel a vádlottak általában őszintén nyilatkoznak, így az eredeti vallomása nem tekinthető hamisnak.

Rovatok