Index Vakbarát Hírportál

Csónakszámra hozták ki a tóból a haltetemeket

2018. augusztus 29., szerda 09:10

Talicskával kellett elvinni kedden a pilisvörösvári Nagy tó felszínéről lehalászott haltetemeket

- derül ki a helyi horgászegyesület honlapjáról. Az önkéntesek a Nébih által biztosított konténerbe pakolták az oxigénhiány miatt elpusztult halakat. Ahogy arról írtunk, a Katasztrófavédelem mintavétellel végrehajtott vizsgálatából kiderült, hogy a víz nitráttartalma megfelelő, de a víz oldott oxigéntartalma csak 2,33 mg/liter volt, míg az ideális 6,5 mg/liter lenne, a 4 pedig meg már kritikusan alacsony értéknek számít. A halpusztulás miatt az egyesület a Nagy tavon általános horgászati tilalmat rendeltek el. 

 Bár a Nébih vizsgálatának eredményei még nem érkeztek meg, a tó oxigéntartalmának helyreállítása érdekében a hatóság küldött egy levegőztetö vízforgatót, melyet üzembe is helyeztek. Illetve folyamatosan köröznek egy jetskivel, mely sokat segíthet.  

Ahogy azt néhány éve egy Fejér megyei halpusztulás kapcsán ifj. Lévai Ferenc, a rétimajori Aranyponty Halászati Zrt. vezérigazgató-helyettese, az Európai Haltermelők Szövetsége, Édesvízi Bizottság alelnöke elmagyarázta, 

Hazánkban a halastavak számára augusztus második fele az egyik legkritikusabb időszak, a tavak élővilágát illetően. Ilyenkor a tavaknak magas a szerves anyag terhelése, amely a nagy melegben könnyen oxigénhiányt idézhet elő. A fotoszintézis hatására a vízben található algák nappal ugyan oxigént termelnek, éjszaka viszont megfordul a folyamat és oxigénfogyasztóvá válnak. 

És ilyen esetben egy motorcsónakkal vagy jetskivel történő vízmozgatás a tóiszapban lévő gázok felszabadításában is hatékony segítség lehet.

Rovatok