Index Vakbarát Hírportál

Túl szexi vagy, most megölelnélek

2018. augusztus 31., péntek 19:25

Öt év próbaidőre ítélték azt a budapesti általános iskolai tanárt, aki a vád szerint szexuális tartalmú üzeneteket küldött két kiskorú tanítványának. A negyvenhét éves férfi az akkor tizenhárom éves lányoknak egy év alatt legalább száz szexuális cselekményre utaló üzenetet írt. A férfi a pénteki tárgyaláson mindent beismert, így a tárgyalás alig egy órát tartott. A per másodfokon folytatódik tovább.

Öt év próbaidőre ítélték pénteken Sz. S. A.-t, aki egy budapesti általános iskolában történelemtanárként és osztályfőnökként dolgozott. A 47 éves férfira a bíróság előbb két év börtönt szabott ki, de úgy látták, a makulátlan előélete miatt nem látják szükségesnek, hogy börtönbe menjen.

A férfi a pénteki első tárgyalásra egyedül érkezett a Pesti Központi Kerületi Bíróságra. A védő rögtön a tárgyalás elején azt kérte a bíráktól, hogy rendeljenek el zárt tárgyalást a kiskorúak miatt, de a bíró, Németh Leona Judit ezt nem látta indokoltnak.

Ezután az ügyész ismertette a vádiratot. A férfi 2016 februárja és 2017 májusa között az egyik kiskorú tanítványának, az akkor 13 éves – majd időközben 14. életévét betöltött – diáklánynak rendszeresen, legalább száz alkalommal küldött szexuális tartalmú és közvetlenül vagy átvitt értelemben szexuális cselekményekre utaló üzeneteket.

Az ügyészség szerint a vádlott tudta, hogy a kiskorú önértékelésében és magabiztosságában kiszolgáltatott, és így veszélyeztette az érzelmi és erkölcsi fejlődését. A vádlott 2017 májusában egy másik, akkor szintén még csak 13 éves diákjának is hasonló, szexuális tartalmú üzeneteket küldött, visszaélve a kiskorú lány ragaszkodásával, jóhiszemű bizalmával, és így az érzelmi és erkölcsi fejlődését veszélyeztette.

A férfi egy év alatt olyan üzeneteket küldött például a tizenhárom éves lányoknak, hogy

túl szexi vagy, most megölelnélek;

ha itt lennél, hidd el, éreznéd;

vigyázz, felhergelsz.

A bíró itt félbeszakította az ügyészt, azt kérte, ne olvassa fel ennyire részletesen az üzeneteket.

A vádirat szerint az érintett diákok szóltak az iskola igazgatójának a kifogásolható tartalmú üzenetekről, aki mindent tagadott. Végül a tanárt feljelentették. A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség két rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra a 47 éves általános iskolai tanár ellen. Akkor a tanár tagadta bűnösségét, azt mondta, valaki feltörte a Facebook-fiókját.

A pénteki tárgyaláson a vádlott tanár beismerte bűnösségét.

Elcsukló hangon a bíráknak azt is elmondta, 12 év él élettársi kapcsolatban, és 8 éves ikergyerekei is vannak.

Nagyon-nagyon megbántam

- válaszolta szinte sírva a bíró kérdésére. Azt mondta, szinte a lelki szemetesládája volt a diákoknak az iskolában, mindenkivel beszélgetett.

Mivel a vádlott rögtön a tárgyalás elején mindent beismert, és lemondott a tárgyalásról, szinte rögtön az ítéletre ugrott a bíróság.

Az ügyész letöltendő börtönbüntetést kért a vádlottra, a közügyek eltiltásától, a tanári és más olyan foglalkozásoktól, ami kiskorúak nevelésével, felügyeletével és gondozásával kapcsolatos. A történelemtanárként és osztályfőnökként dolgozó férfit azóta kirúgták az iskolából, ezután szociális munkásként dolgozott.

A vádlott védője ezután rövid felszólalásában felidézett egy filmet, Tanár úrnak, szeretettel címmel, amiben szintén láthatunk közeli tanár-diák kapcsolatot. Szerinte azért tartott hosszabb ideig a Facebookos üzengetés, mert a gyerekek sem hagyták abba a levelezést a férfival. A védő szerint enyhítő körülmény a férfi büntetlen előélete, és az, hogy saját kiskorú gyerekeiről is gondoskodnia kell.

Nagyon sajnálom, és nagyon szégyellem is magam

- sírta el magát az utolsó szó jogán a vádlott.

A 47 éves férfira kiskorú veszélyeztetésének bűntette és a hatóság megtévesztése miatt (amiért előbb azt hazudta, feltörték a fiókját, és nem ő írta az üzeneteket) pénteken a bíróság két év börtönt szabott ki, de úgy látták, a makulátlan előélete miatt nem szükséges, hogy börtönbe menjen, így öt év próbaidőre ítélték.

Az indoklás szerint súlyosbító körülmény, hogy a lányok szinte imádták a tanárt, ezzel ő pedig visszaélt, és az is, hogy két kiskorú lányról van szó. Tanári állásától nem tiltották el.

Az ügyész fellebbezett, letöltendő börtönbüntetést és foglalkozástól eltiltást kért, a vádlott és védője elfogadták az ítéletet. A per tovább folytatódik másodfokon.

(Borítókép: Nagy Szabolcs / Index)

Rovatok