Index Vakbarát Hírportál

Meghosszabbítja a kormány a válsághelyzetet

2018. szeptember 3., hétfő 19:22

Meghosszabbítja a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

"Magyarország biztonsága és határvédelme érdekében a kormány meghosszabbítja a Magyarország egész területére elrendelt tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet - az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható a Magyar Közlönyben" - írták hétfő este.

Az intézkedés a törvényben előírt speciális jogosítványokat ad az állami, rendvédelmi szervek kezébe az illegális bevándorlással szemben az országhatáron és az ország területén is.

Azt írják, a határvédelemre szükség van, az illegális határátlépési kísérletek folyamatosak. A rendőrség az ország területén is rendszeresen azonosít illegális migránsokat, akiket aztán visszaszállít a határkerítéshez. 

A válsághelyzetet először 2015 szeptemberében hirdettek ki, akkor még csak Magyarország néhány megyéjére. 2016 márciusában már az ország egész területére érvényesen, hat hónap időtartamra, amit utána az érvényesség lejárta előtt újabb és újabb hat hónappal meghosszabbítottak, annak ellenére, hogy a válsághelyzet további fenntartásának semmilyen a törvényben előírt feltétele nem állt fenn. A Wikipedián összeszedett  feltételek közt ilyenek szerepelnek: 

ha a Magyarországra érkező elismerést kérők száma

Illetve, ha a Magyarországon a tranzitzónában tartózkodók száma – a külföldiek ellátásában közreműködő személyeket nem számítva –egy hónap átlagában a napi ezer főt, vagy

Ezeken kívül pedig bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény kialakulása, amely valamely település közbiztonságát közvetlenül veszélyezteti.

A rendőrség honlapján elérhető adatok szerint augusztusban összesen 13 illegális bevándorlót foglak el Magyarországon vagy a határon.

Borítókép: Huszti István / Index.

Rovatok