Index Vakbarát Hírportál

A CEU-ról is beszélt Orbán és az új amerikai nagykövet hétfő este

2018. szeptember 10., hétfő 22:51

Közleményt adott ki az amerikai nagykövetség, ami szerint szeptember 10-én az esti órákban David Cornstein nagykövet találkozott Orbán Viktorral. A közlemény szerint:

Megvitatták az országaink vezetői közötti együttműködés és kölcsönös bizalom erősítésének fontosságát.  A nagykövet hangsúlyozta az országaink között fennálló érdekközösséget egy sor kérdésben, beleértve a biztonsági együttműködést, az Ukrajna elleni orosz agressziót, az energiabiztonságot, és a Közép-európai Egyetemet (CEU-t.) A találkozó fontos lépés volt a bizalom és a kommunikáció helyreállításában,  és lerakja az alapját a további magas szintű kommunikációknak az országainkat érintő sok fontos ügyet illetően

A találkozás azért is érdekes, mert a Népszava több forrásból is úgy tudja, hogy érkezése után nem sokkal a nagykövet találkozott pár kormánykritikus, illetve a kormány által vegzált civil szervezet vezetőivel. Ennek ellenére a nagykövet azt nyilatkozta, hogy eddig csak elégedett emberekkel találkozott, és nem tapasztalta, hogy a szabadságjogokat bárki korlátozná Magyarországon. 

David Cornstein Trump-közeli üzleti körökből érkezett. A 79 éves New York-i üzletemberről januárban írtunk bővebben, amikor még csak pletykaszinten került szóba, hogy ő érkezhet az akkor már egy éve megüresedett pozícióra. Vagyonát szülei húszezer dolláros megtakarításából alapozta meg. Életét a New York-i üzleti életben töltötte, és ékszer-kereskedelemmel foglalkozott. Számos tőzsdén jegyzett cégnek volt elnöke, illetve igazgatója. 

Rovatok