Index Vakbarát Hírportál

A Rudas fürdő üzemeltetője közleményben ismerte el, hogy 7-8 éve engedik a szennyvizet a Dunába

2018. szeptember 12., szerda 17:33

Ma reggel, a 444 cikke alapján számoltunk be róla, hogy még 2017 végén posztoltak fotókat arról dunai pecások, hogy a Rudas fürdő dunai befolyóján szardarabokat, tamponokat, betéteket, vécépapírt engednek ki a fürdőből egyenesen a Dunába. Ez az a csatorna, ahol a tisztított medencevizet engedik elvileg a folyóba. A vizsgálatok végül megállapították, hogy valóban szennyvíz folyik a fürdőből a folyóba. 

Ezután január elején egy búvár szakértő azt is megállapította, hogy mi a hiba oka: „a gyűjtővezeték felújításakor egy aknát tévedésből nem kötöttek rá a szennyvízhálózatra a gyógyfürdőben". A hatóság 2018. május 1-i határidőt adott a hiba kijavítására. A határidő után továbbra is tapasztalható volt a probléma, így újabb vizsgálat jött, amiből kiderült, a kért javítások elkészültek, de újabb vizesblokkról derült ki, hogy annak használt vize a Dunába folyik. A korábbihoz képest már kisebb mennyiségben, és a fürdővízzel keveredve a víz minősége már kielégíti az élővízbe vezethetőség követelményeit.

A 444 reggeli cikke végén azt írta: "az eset nem érdektelen vonása az sem, hogy amikor a pecások tavaly télen kiszúrták a dolgot, a fürdő mennyi ideje eregette már a szennyét a folyóba, de ezt még nem sikerült kiderítenem". Hát most kiderült, közleményben reagált ugyanis a Rudas fürdőt üzemeltető BGYH Zrt.

A cég a közleménye változtatás nélkül a következő:

"2010-ben - még az előző, MSZP-SZDSZ-es városvezetés alatt - a Budai Duna-parti főgyűjtő megépítése során megbízott projekt menedzsmentjeként eljáró Enviroduna Kft. feladata volt a Ø 60-as bekötőcsatorna megépíttetése, valamint a Rudas fürdőben már a korábbi években szétválasztott szennyvíz rákötést is a kivitelezőnek kellett volna elvégeznie.

Ez sajnálatos módon nem történt meg, amelyről a BGYH Zrt.-nek nem volt tudomása, hiszen a szennyvízgyűjtő akna a Rudas fürdő területhatárán kívül található. Jelenleg ez a szennyvíz a használt medencevízzel együtt a Társaság magáncsatornáján keresztül folyik bele a Dunába, amiről a 2011-ben kiadott vízjogi üzemeltetési engedély is szól. Az augusztusban kapott hír kapcsán, Társaságunk és az FCSM munkatársai folyamatosan vizsgálják annak lehetőségét, hogy a kialakult helyzetet minél előbb megoldják. Fontos megjegyezni, hogy a kifolyó, hígított szennyvíz minősége a Dunára előírt valamennyi határértéknek megfelel."

A közleményből kiderül tehát, hogy a kivitelező cég nem épített ki fontos csatornaszakaszokat, de furcsa, hogy a fürdő, illetve annak üzemeltetői azt soha nem ellenőrizték, hogy valóban jó helyre megy-e a szennyvizük. A közlemény tehát azt állítja, a fürdő 2010 óta úgy engedte a szennyvizet a Dunába, hogy nem tudott róla. 

Rovatok