Index Vakbarát Hírportál

Orbán felsóhajtott, amikor sakkfigurának nevezték

2018. szeptember 17., hétfő 16:56

Orbán Viktor váratlanul megjelent az azonnali kérdések óráján, ahol az ellenzék ismét lehetőséget kapott, hogy pár kellemetlen kérdéssel szorongassa. Ezzel csak egy jobbikos és egy LMP-s képviselő élt, a többi frakció képviselői más minisztertől vagy államtitkártól kérdeztek.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik): Hogy segítenek a kilakoltatottaknak?

Z. Kárpát Dániel a kilakoltatásról és a devizahitelesek problémáiról kérdezte a miniszterelnököt. A jobbikos képviselő arra kérte Orbánt, "valljon színt", milyen formában kívánják támogatni ezeket a polgárokat, hogy fognak segíteni.

Orbán Viktor először azt mondta, hogy "csak egy karnyújtásnyira" ül Z. Kárpáttól az az ember, aki belecsalta a devizahiteleseket a csapdába, beszéljék meg. (Feltehetően Gyurcsány Ferencre célzott.) De mivel a miniszterelnök jó szándékúanak érezte a kérdést, bővebb választ is hajlandó volt adni.

Orbán szerint arra törekszik a kormány, hogy senki ne kerüljön a híd alá, az önkormányzatokon keresztül segítenek ezekenek az embereknek, függetlenül attól, hogy önhibájukból vagy azon kívül kerültek bajba.

Demeter Márta (LMP): Milyen érzés sakkfigura lenni?

Demeter Márta szerint Orbán az elmúlt napokban "leleplezte magát". Ugyanis "nyakig belekveredett" az európai harcokba, az Európai Néppárton belüli küzdelmekbe, de kérdés, mindez miért jó a magyaroknak. Az LMP-s politikus szerint  Orbán egy "sakkfigura" lett, őt használják fel mások a saját politikai játékaikhoz.

Milyen érzés sakkfigurának lenni mások játszmáiban?

- tette fel a kérdést.

Orbán Viktor először felsóhajtott a válaszadás előtt, majd azt mondta, király is van azon a sakktáblán,

úgyhogy mondhattam volna, hogy királyi érzés.

Orbán felhívta a figyelmet, hogy Szófiában a teljes nyilvánosság előtt adott át a soros bolgár EU-elnökségnek egy tervet a határok megvédéséről. "Mit kellene tennem, hogy figyelemre méltassa a munkámat?" - kérdezett vissza Orbán.

Demeter szerint Orbánnak nincsenek érdemi kezdeményezései, "terel", "nincsenek konkrét válaszai", és "szánalmas helyzetbe került". Demeter szerint Orbán sakkfigura, aki "feltétel nélkül szolgálja ki a multikat". És Demeter felemlegette, hogy a migrációs minicsúcson sem volt ott. Orbán erre úgy reagált, hogy a minicsúcson a bevándorláspárti miniszterelnökök voltak, vagyis ugyanazt tudja mondani erre, amit Strasbourgban arra a kérdésre mondott, hogy miért nem volt ott a Pride-on: "Mit keresett volna ott egy magyar miniszterelnök?".

+ 1 Szilágyi György (Jobbik) Semjén vadászatáról kérdezett

Szilágyi György Semjén Zsolt vadászati szenvedélyét boncolgatta. A miniszterelnök-helyettes ugyanis saját bevallása szerint "elveszíti politikus jellegét", amikor nem vallja be, milyen vadászatokat kap ajándékként.

Nem érzi úgy, hogy morálisan vállalhatatlan, hogy ilyen több milliós ajándékokat fogadjon el, és utána ott üljön a miniszterelnök mellett?

- kérdezte Semjéntől.

Ön betegesen érdeklődik a magánéletem iránt - kezdte a választá Semjén. szerinte maguk a svédek nyilatkozták, hogy minden rendben volt,

ráadásul nem volt semmiféle luxus,

"próbáljon csak egy éjszakát eltölteni öt részeg emberrel". Semjén azt is mondta, hogy a helikopterezésen nem volt ott, mert az a szarvast szállította.

A miniszterelnök-helyettes azt mondta, Szilágyi "nyilas házmester szellemi elődjeihez hasonlóan" teszi ellene a feljelentéseket a NAV-nál, az ügyészségnél, a mentelmi bizottságnál, ám ezek az eljárások mind Semjén igazát bizonyítják.

Szilágyi szerint "egy normális országban ezt úgy hívják, korrupció", és Semjén képviselő sem lehetne, mindent önmagától kivizsgálnának az ileltékes szervezetek. Semjén szerint minden létező hatóság megállíptotta, hogy a jobbikosok hazudnak, és "morális ügyekben" mesélhetne a szerencsejátékhoz fűződő viszonyáról.

Rovatok