Index Vakbarát Hírportál

Az Alkotmánybíróság elnöke nagyköveteknek panaszkodott a Sargentini-jelentésre

2018. szeptember 21., péntek 11:22

A Sargentini-jelentésről is beszélt Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke, a nagyköveteknek adott budapesti fogadáson. Az MTI szerint az Ab Donáti utcai épületében tartott csütörtöki eseményen Sulyok Tamás azt mondta, Európának napjainkban több bonyolult kihívással kell szembenéznie, az állandóan változó globális politikai, gazdasági és társadalmi környezetben az alkotmánybíróságoknak nehéz jogi kérdéseket kell kezelniük, ezért elengedhetetlen a rendszeres tapasztalat-, vélemény- és információcsere.

Az Ab elnöke szerint "sajnálatos módon ennek aktuális ellenpéldája a Sargentini-jelentés, melynek készítői úgy fogalmaztak meg a magyar Alkotmánybíróság integritását, autonómiáját és tekintélyét negatívan érintő megállapításokat, hogy minden előzetes konzultációt elmulasztottak az Alkotmánybírósággal."

A magyar Ab Európában az elsők között mondta ki egy 2016-os határozatában, hogy a bírói párbeszéd az Európai Unióban elsődleges fontosságú, mondta az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az elnök. 

Az tájékoztatta a diplomatákat arról, hogy a valódi alkotmányjogi panasz bevezetésével az alaptörvény lehetővé tette, hogy a jogkeresők alapvető jogaik sérelme esetén az Ab-hoz forduljanak közvetlen jogorvoslatért.

Az új lehetőség sikerét a számok igazolják: hat éve töretlenül nő a testülethez benyújtott alkotmányjogi panaszok száma. A megsemmisített bírói ítéletek 60 százalékában az volt az ok, hogy a bírói döntés megsértette az indítványozó tisztességes eljáráshoz, véleménynyilvánításhoz vagy hatékony jogorvoslathoz fűződő alaptörvényben rögzített jogát.

Az Ab a bírósági párbeszéd részeként kiemelten kezeli a bírói kezdeményezéseket is, és erőfeszítéseket tesz minél rövidebb határidőn belüli elbírálásukra.

Sulyok Tamás ismertette az elmúlt időszak néhány meghatározó alkotmánybírósági határozatát, amelyek - idézték a közleményben az elnököt - többi között a sajtószabadság és a közéleti vita szabadsága, az egyházak jogállása és a nemek közötti egyenlőség területén nyújtanak hatékony alapjogvédelmet.

Az Ab elnökének meghívására mintegy 50 nagykövetség képviseltette magát a fogadáson. Hasonló rendezvényt elsőként tavaly tartottak, hagyományteremtő szándékkal. Az Ab célja, hogy az intézmény magyarországi demokráciában betöltött szerepéről, erős alapjogvédelmi jogosítványairól "első kézből hiteles információk jussanak el a nemzetközi közvéleményhez" - áll a testület közleményében.

Rovatok